7 ефективни начини за враќање на долговите!

исплати долгови

Во 2019 година, повеќе од 6 % од швајцарското население е во а презадолженостНа 80 % од нив почнаа да акумулираат долгови пред да наполнат 25 години. Покрај тоа, ситуацијата може брзо да стане маѓепсан круг, бидејќи должникот се задолжува за да ги плати своите претходни долгови. Еве 7 ефективни начини за отплата на долговите.

1. Направете проценка на ситуацијата

Пред да ги отплатите вашите долгови, прво мора да го процените степенот на нивното. Оваа проценка ќе ви помогне да најдете ефикасно решение за проблемот. Изворите и почетоците на второто се првите точки што треба да се решат. Проблемите со вашите пари може да бидат поврзани со недостатокот на знаење за управување со личните финансии или со недостатокот на ресурси. Во секој случај, оваа проценка ќе биде најважниот чекор.

Многу должници се срамат од своите долгови кон општеството. Така, тие се затвораат и не се осмелуваат да зборуваат за тоа со оние околу нив. Сепак, можно е да се јавите тело на кантоналниот советНа Всушност, секој кантон има услуга резервирана за вакви ситуации.

2. Повикајте професионалец

Професионалец може да ви помогне да поставите план за долгови што трае во просек 36 месеци. Тој ќе започне со анализа на вашата финансиска состојба. Вашата анализа што претходно сте ја направиле ќе му биде од голема помош бидејќи вие сте единствениот што го знае изворот на проблемот и вашата вистинска состојба. Ова исто така ќе му овозможи да ги најде решенијата прилагодени на вашата ситуација.

Потоа, тој може да побара плаќање. Вторите се однесуваат на долгови кои не претставуваат висока каматна стапка и чиј износ е исто така ограничен на разумна сума. Така, планот за отплата ќе се направи во текот на максимум 36 месеци.

Вашиот советник исто така може да преговара со вашите доверители барајќи од нив да се откажат од каматата. Очигледно, многу фактори ќе се земат предвид во преговорите, како што се исполнување на роковите и висината на месечните плаќања.

Во случај на даночни долгови, тој исто така може да разговара со Даночната служба за да побара од нив платежни средства за надомест на вашите даноци.

3. Консолидирајте ги вашите долгови

Ако имате неколку доверители, тоа е многу важно консолидирајте ги вашите долговиНа Ова ви овозможува да направите месечна отплата од вашата банка и да го подобрите односот со вашите доверители. Принципот на консолидација е едноставен: земате заем од вашата банка со цел да ги отплатите сите долгови; така, ќе треба само месечно да го отплаќате заемот.

Предноста на консолидацијата е можноста да имате корист од релативно ниска стапка што ќе ви биде од голема помош. Бидејќи станува збор за заем, ќе треба да прикажете кредитна историја за да го покажете вашиот капацитет за отплата и нема да можете да направите други долгови за време на периодот на плаќање.

4. Контролирајте го вашиот буџет

Контролата на вашиот буџет е клучот за добро финансиско здравје. Вашиот советник може да ви даде неколку совети за контрола на вашиот буџет. Во секој случај, првиот чекор е да живеете под вашите можности. За ова ќе треба да заработите повеќе од она што го трошите. Се разбира, секогаш можете да оставите малку пари настрана, но бидејќи месечната исплата на вашиот долг е веќе дел од вашите трошоци, ќе мора да ги дадете приоритет. Така, ќе го прилагодите вашиот животен стил со преостанатата сума и ќе треба да избегнете дополнителни долгови.

Советникот исто така може да ги елиминира другите трошоци како што е план за осигурување или лизинг. Целта е да ги намалите месечните трошоци за да ги вратите долговите без да ја намалите храната.

5. Делумно простување на долговите

Делумното простување на долговите се нарекува и вонсудски или судски состав со ремисија (ЛП чл.333 и СС). Тоа е правен акт што мора да го потпишат двете страни. Тоа главно се однесува на должници кои имаат високи месечни примања, но чиј долг не може да се подмири 3 години под казна за превисоки месечни плаќања.

Целта е да ги ликвидирате вашите долгови за 36 месеци и да понудите голема сума на вашиот доверител за да ги отплатите. Доверителот на тој начин ќе се откаже од долгот (или дел).

6. План за плаќање долг

Планот за плаќање на долгот се нарекува и дополнителен судски состав без ремисија. Овој план му овозможува на должникот да ги врати долговите за 3 години. С уште е неопходно да се земе предвид фактот дека секој доверител мора да има корист од истиот третман. Значи, можно е да се направи консолидација на долгот со ова решение. Затоа, очигледно е дека е погодно само за должници кои имаат средства да ги вратат доверителите за 36 месеци.

Со ова решение, треба да подготвите план за плаќање распореден во текот на 3 години. Затоа е неопходно да се известат доверителите за очекуваните рокови. Преговори може да бидат неопходни доколку одредени доверители бараат приоритет.

7. Прогласи банкрот

Доколку должникот се осигура дека повеќе нема да може да ги плаќа долговите и дека ниту еден преговор со доверителите не успеал. Така, тој ќе може да се појави пред судија да побара личен стечај според член 191 за федералниот закон за извршување долгови и стечај. Тој, исто така, мора да докаже дека нема решение за враќање на долговите. Сепак, тој ќе мора да се погрижи да ги плати сите трошоци поврзани со постапката. Тој повеќе нема да може да аплицира за заем и овие вредни добра може да се одземат. Е зборуваме за ситуација во случај на неисполнување на стоката.

Во заклучок :

На располагање ви се многу решенија за враќање на долговите. Секое решение ќе зависи од природата и степенот на истите. Тие исто така може да бараат интервенција од трета страна која ќе ви овозможи да ги забележите сите решенија што ви се достапни и да го одберете она што е најсоодветно за вашата ситуација. Покрај овие, Lica ви нуди консолидација на вашите долгови под многу поволни услови. Направете го вашето барање, добијте го вашето финансирање и дополнителни cashback до 5.000 CHF.-.

Lica
5.0
Врз основа на 40 прегледи
напојувано од Google
Фереира Алберто
Фереира Алберто
08:16 09 22 септември
Голема благодарност до Lica и особено до Франсоа Гас. Вашите напори не остануваат незабележани. Ви благодариме за вашата помош и поддршка. Вие сте навистина предност за вашиот тим и за целата организација. Вашата работна етика и вашата вклученост се достојни за восхит, ние сме среќни што имаме некој исто толку посветен како вас на бродот!
Сесилија де Јонг
Сесилија де Јонг
08:57 15 22 јули
Личноста на мојот одговор е многу професионална, ефикасна, доверлива, вредна, ги ажурира моите барања во секое време, многу сум му благодарен на Омар Гургел, кој секогаш добро се грижи за моето досие, Браво е величествено и одлично! Навивајте! Работодавецот треба да се гордее со него, да му аплаудира и да го унапредува ве молам 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Thelight33 World
Thelight33 World
15:14 13 22 јули
Бев многу задоволен од услугите на господинот Омар Гургел, силно го препорачувам! 👍
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

вашата еволуција е во ваши раце!

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација