Како функционираат обвинителствата во Швајцарија

операција на обвинителство во Швајцарија

Кога не успеете да платите фактура, и покрај неколкуте потсетувања од доверителот, вториот покренува тужба против вас. Во оваа статија, ќе видиме како функционира обвинителството во Швајцарија.

Оваа постапка на доверителот е единствениот легален начин во Швајцарија да се бара надомест на долг. Според тоа, ќе има регистрација во обвинителството. Обвинителството е она што ќе ги преземе мерките за враќање на долгот.

Процесот на обвинителството обично се одвива по едно или повеќе неуспешни потсетувања. Сепак, бидете свесни дека во Швајцарија, фактура се доставува по приемот. Затоа, доверителот може легално да поведе постапка против должникот веднаш штом ќе му се издаде фактура. Се вели дека ова обвинителство го бара доверителот од обвинителството што одговара на областа каде што е регистриран должникот. Ова преку а барање за гонење.

Потврда за налог за плаќање

Налогот за плаќање е службена исправа издадена од обвинителството според податоците дадени од доверителот, на обвинителната реквизиција. Треба да се напомене дека обвинителството нема надлежност или обврска да провери дали барањето е валидно. Затоа канцеларијата се извршува според упатствата добиени од доверителот. Покрај побарувањето, должникот ќе треба да ги плати и обвинителните трошоци како и каматата поврзана со висината на побарувањето.

Штом на платен налог е известено за вас, ви преостануваат две решенија:

Побарувањето е признато

Се дава период од 20 дена од денот на известувањето за налогот за плаќање во обичното обвинителство за да се надомести целиот износ на обвинителството. Откако ќе се надмине овој период, доверителот може да побара продолжување на тужбата. Тоа ќе биде по пат на заплена или по пат на стечај ако сте регистрирани во трговскиот регистар.

Тужбата е оспорена

За да се спротивставите на тужбата, имате рок од 10 дена. Ова, од денот на известувањето за налогот за плаќање. Ако ви се чини дека обвинителството е неосновано и сакате да го искажете своето несогласување со долгот, можете да поднесете приговор, усно или писмено, до обвинителството. Не мора да давате причини за вашето противење.

Недостатоците на работењето на обвинителството во Швајцарија

Дури и во случај на плаќање, тужбата останува регистрирана долго време! Овој период може да биде 5 години во случај на налог за плаќање. Во случај на акт на неисполнување на стоката, до 20 години ако не преземете ништо. Спротивно на она што може да се мисли, доверителот нема обврска да ја откаже регистрацијата во обвинителството. Тој може да го стори тоа и услугата обично ќе му се наплатува на поранешниот должник.

Покрај тоа, важно е да знаете дека ако барате стан, приватен заем, или дури и работа, тековни или едноставно забележани гонења, сериозно ќе ве ограничат во вашите напори или дури и ќе ги направат невозможни. Во Швајцарија, затоа е многу важно да имате чист регистар за наплата на долгови!

Дали имате долгови?

Lica ви нуди едноставна и ефикасна услуга по мерка за расчистување на вашите долгови.

Дали имате долгови и сакате да ги отплатите? Направете го вашето барање со Lica!

Немате долг и сакате да добиете финансирање со најдобри услови во Швајцарија? Во овој случај, направете го вашето барање онлајн за помалку од 5 минути и добијте дополнително финансирање до 5.000 CHF.- од cashback.

Би сакал да добијам необврзувачка понуда

Lica
5.0
Врз основа на 56 прегледи
напојувано од Google
1TP12 Тавиер Валдес
1TP12 Тавиер Валдес
08:38 28 22 ноември
Би сакал да и се заблагодарам на Мара Гарсија за нејзината брзина и вештини. Благодарение на неа успеав што поскоро да го добијам тоа што го сакав.ПоздравXV
Оберлин Мајкл
Оберлин Мајкл
16:58 01 22 ноември
Таа навистина бев јас, таа е единствената која веруваше во мене, ја сметам за неверојатна
Винсент Морел
Винсент Морел
13:14 24 22 октомври
Мара Гарсија ја препорачувам за кредитите
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација