Како да изберете помеѓу лизинг или заем?

лизинг или кредит

Дали сонувате да возите во прекрасен сосема нов автомобил? Сепак, како и многу луѓе, вашиот буџет не ви дозволува да купите возило без финансирање. Освен тоа, при изборот помеѓу лизинг или заем, не мора да знаете кое е најдоброто решение за вас!

Да ја кажеме вистината, овие две решенија за финансирање имаат предности и недостатоци. Затоа, во оваа нова статија ви го даваме вистинскиот совет за да избегнете финансиска загуба. Добро читање!

Основните разлики помеѓу лизинг и кредит?

Лизинг:

Договорот за лизинг е всушност изнајмување со опција за купување. Затоа има тројца играчи:

  1. дилер;
  2. лизинг компанија;
  3. и ти !

Спротивно приватен кредит не го поседувате автомобилот за време на закупот. Плаќате фиксна месечна кирија на нејзиниот сопственик, компанијата за лизинг, за време на периодот на изнајмување. На крајот на договорот, можете да го купите користениот автомобил со плаќање на неговата преостаната вредност. Со оглед на тоа како функционира, лизингот генерално нуди поповолни стапки од кредитот.

И заслугата:

Приватен кредит е заем направен од трета финансиска институција. Откако ќе ги добиете средствата, можете слободно да располагате со нив и затоа да го купите возилото што го сакате! Како заемопримач, мора да го вратите вкупниот износ на кредитната институција, притоа почитувајќи ги фиксните рокови. Со приватен заем, вашето возило ви припаѓа вам и затоа можете слободно да правите што сакате со него! Каматната стапка ќе биде повисока или помала во зависност од вашата ситуација и добиените понуди.

Која е поевтина од двете?

Ако се осврнеме само на бројки, трошоците за лизинг се значително помали во споредба со потрошувачки кредит. Објаснувањето е многу едноставно и се игра само на пониски камати со лизинг. Навистина, бидејќи компанијата за лизинг останува единствен сопственик на возилото, таа може да си дозволи да има пониска каматна стапка поради помал ризик од губење на средства.

Затоа, лизинг-компанијата ќе ве заложи за вашиот автомобил со назначување на циркулационата дозвола дека таа е сопственик на возилото. Овој натпис го носи името на шифра 178 » и може да биде извор на различни проблеми како што е наведено оваа 20-минутна статија.

лизинг или кредит

Да, сепак приватниот кредит нуди многу предности!

Ова е точно, а згора на тоа, разликата во трошоците во корист на лизинг останува релативно мала, особено во споредба со различните предности на приватниот кредит.

  1. Вие сте сопственик на возилото, па можете да правите што сакате со него. Нема потреба да чекате или да преговарате со лизинг компанијата за да се разделите со возилото! Во денешно време често се склучуваат договори за лизинг на период од 4 години. Во текот на овој долг период, може да се случат многу работи кои би ве навеле да морате да го промените автомобилот, на пример.
  2. Со лизинг, мора да го откупите вашето возило на крајот на договорот. Понудата за лизинг беше многу атрактивна и за жал не обрнавте внимание на цената што треба да ја платите на крајот од вашиот договор. Во зависност од пресметаните месечни плаќања и поминатите километри, крајната набавна цена на возилото може да испадне многу стрмна!
  3. Со приватен кредит не ви е гајле за поминатите километри. И да, кој вели лизинг, вели и дека бројот на поминати километри секоја година е ограничен. Ако сте ги надминале километрите на крајот од договорот за лизинг, ќе мора да платите за нив. Цената по надминат километар може да варира од 3 до 12 центи во зависност од брендовите и условите на вашиот договор. Претпоставувајќи пречекорување од 30.000 километри, конечната дополнителна сметка може да варира од 900 до 4.500 CHF.

Во краток преглед, кредит затоа е малку поскапо, но ви нуди поголема слобода и поголема финансиска сигурност во замена!

Компаративна табела на кредит или лизинг

Еве табела која ги сумира предностите и недостатоците на овие две решенија за финансирање.

Специфичностите ЛизингКредит
Сопственост на возилотоКомпанијата за лизингТоа си ти !
КилометаритеГранициНеограничено
Препродажба на возилотоТешко и може да се преговараЦелосна слобода
Резидуалната вредностВозилото мора да се откупиНе постои
Каматни стапкиВарира од 0% до 5%Варира од 3,9% до 9%
Даночни заштедиКаматата не се одбиваКаматата се одбива
Годината на возилотоВозилото не смее да биде старо повеќе од 5 годиниВие сте слободни да изберете
Депозит при купување на возилотоМора да депонирате депозитНе е потребен депозит
Носење и одржување на возилотоВашето возило мора да остане беспрекорноВие избирате!
УверувањеОсигурувањето од судир е задолжителноНема обврска освен осигурување од одговорност

И покрај финансиската привлечност на лизингот, тој сепак наметнува многу ограничувања! Затоа, кредитот е малку поскап, но ви нуди многу повеќе предности!

Нашиот заклучок да избереме помеѓу лизинг или кредит

Како што ќе забележите, приватниот кредит останува поповолен! Сепак, и покрај ограничувањата, лизингот може да се покаже како интересен и во следниве случаи:

  1. Ако сте компанија или самовработено лице, месечните исплати исто така ќе бидат одбиени;
  2. Во случај да сте апсолутно сигурни дека нема да ги надминете километрите;
  3. И, конечно, ако барате ново возило и изнајмувањето совршено одговара на вашите потреби.

Во спротивно, сигурно ќе се одлучите за кредитното решение за финансирање на вашиот нов автомобил! Ако моментално имате закуп, треба да знаете и дека тоа е секогаш можно откупете го вашиот закуп користење на заем. Овој процес е бесплатен и ќе ве спаси од тоа да мора да платите голема сума на крајот од вашиот закуп.

Можете да побарате необврзувачка понуда и да направите споредба!

Lica ве советува на неутрален и објективен начин во вашите прашања за финансирање

Сега кога совршено ги знаете разликите помеѓу лизинг и кредит, одвојте време да побарате од нашите специјалисти да го најдат најдоброто решение. Секогаш можете да сметате на Lica кој ќе ве придружува на доверлив начин во вашите чекори.

Дали имате прашања пред да го поднесете вашето барање? Нашите советници се таму за да одговорат на вашите прашања 7 дена во неделата директно на WhatsApp. Побарајте не повеќе информации и со задоволство ќе ви одговориме!

Lica
5.0
Based on 42 reviews
напојувано од Google
Фереира Алберто
Фереира Алберто
08:16 09 22 септември
Голема благодарност до Lica и особено до Франсоа Гас. Вашите напори не остануваат незабележани. Ви благодариме за вашата помош и поддршка. Вие сте навистина предност за вашиот тим и за целата организација. Вашата работна етика и вашата вклученост се достојни за восхит, ние сме среќни што имаме некој исто толку посветен како вас на бродот!
Сесилија де Јонг
Сесилија де Јонг
08:57 15 22 јули
Личноста на мојот одговор е многу професионална, ефикасна, доверлива, вредна, ги ажурира моите барања во секое време, многу сум му благодарен на Омар Гургел, кој секогаш добро се грижи за моето досие, Браво е величествено и одлично! Навивајте! Работодавецот треба да се гордее со него, да му аплаудира и да го унапредува ве молам 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Thelight33 World
Thelight33 World
15:14 13 22 јули
Бев многу задоволен од услугите на господинот Омар Гургел, силно го препорачувам! 👍
See All Reviews
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација