Како да се пресмета максималниот износ на заем?

максимален износ на кредит

Во последниве години, банкарското кредитирање доживеа нова пресвртница со многу значително зголемување на апликациите. Навистина, без разлика дали станува збор за финансирање на некој проект или за регулација на неговата состојба, приватните клиенти сè повеќе прибегнуваат кон решавање на приватен кредит. Од оваа перспектива, останува едно централно прашање. Како можам да го пресметам максималниот износ на кредит? Навистина постои метод за лесно одредување на износот што банката ќе го позајми и ние ја зумираме оваа точка!

Пресметка на максималниот износ на кредит: принципот на коефициентот на долгот

Пресметката на капацитетот на долгот ја покажува максималната стапка што едно домаќинство може да ја користи за отплата на месечните заеми. Оваа стапка е еквивалентна на 1/3 од приходот на домаќинството. Ова ограничување има тенденција да одржува соодветен додаток за егзистенција за да можат семејствата да продолжат да го прават тоа да ги задоволат нивните дневни трошоци. Како општо правило, максималниот капацитет за задолжување е затоа еднаков на 33 % од приходот на домаќинството. Тоа значи дека сите рати на кредитот не можат да изнесуваат повеќе од една третина од приходот. Овој праг на капацитет за задолжување од 33 % одговара на највисокиот коефициент на долг за повеќето домаќинства. Не надминувањето на максималниот износ на кредитот претставува реципрочна заштита помеѓу заемодавачите и заемопримачите.

Овој принцип на коефициентот на долгот се применува во различни ситуации на задолжување. Покрај тоа, оваа формула ја наоѓаме и кога станува збор за a хипотекарно финансирање. Сепак, доделувањето на хипотекарно финансирање ќе биде условено и со други критериуми, како што се состојбата на вашиот капитал и проценката на имотот што сакате да го купите.

Првиот чекор за пресметување на максималниот износ на кредит

Првиот чекор во пресметката ќе биде да се знае месечниот биланс на домаќинството. За да го направите ова, ќе ја примениме следната формула: вкупен приход минус вкупни трошоци.

Вкупен приход – Вкупни расходи

Во вкупниот приход се земаат предвид платата на кредитокорисниците, секој дополнителен приход, ануитети и сите други извори на приходи кои се одржливи. Во вкупните расходи се вклучени сите трошоци кои се на одговорност на заемопримачот. Затоа генерално ќе има паушален износ за тековни трошоци, кирија, здравствено осигурување, постоечки месечни плаќања, секоја алиментација што ја плаќа заемопримачот и сите други трошоци што би биле одржливи во домаќинството.

Да резимираме без да ја скинете косата, затоа, максималниот износ на кредитот се пресметува претходно користејќи ги следните информации:

  • Вкупен приход;
  • И вкупниот број на сите постоечки давачки;

Сега кога знаеме како да го одредиме расположливото месечно салдо, ќе го видиме остатокот од пресметката што ќе ви овозможи прецизно да го процените максималниот износ на заемот што можете да го позајмите.

Втор чекор за да се знае максималниот износ на кредит

За да дознаете колку можете да позајмите, едноставно помножете го вашето расположливо салдо на крајот на месецот со тоа што ќе го направите следново:

Како што видовме претходно, за секое домаќинство формулата се одредува врз основа на разликата помеѓу приходите и расходите. За едноставност: Приходи – Трошоци = Износ што може да се припише месечно на отплата на кредит. Сепак, сè уште постои максимален кредитен лимит што може да се додели. За да го знаете второто, едноставно помножете го вашиот месечен биланс со 36 (месечен лимит x 36). Еве ја целосната формула за да го знаете максималниот износ на кредит:

([Вкупен приход – Вкупни расходи]) * 36

Следствено, максималниот износ на доделениот кредит ќе биде расположливото месечно салдо на домаќинството помножено со 36. Имајте предвид дека оваа бројка од 36 одговара на бројот на месеци кои теоретски се доделени за отплата на кредитот. Всушност, рокот на отплата често ќе биде подолг од 36 месеци од во Lica можно е да го вратите вашиот заем во период до 120 месеци.

Еве нумерички пример за подобро да се разбере како функционира пресметката:

Список на приходCHFСписок на трошоциCHF
Приход од главна дејност4.500.-Месечен план за самец1'200.-
Приходи од секундарна дејност300.-Станбена кирија1800.-
Добиена алиментација500.-Премија за здравствено осигурување450.-
Годишен месечен бонус350.-Постоечки закуп350.-
Данок400.-
Вкупниот приход5'650.-Вкупно трошоци4'200.-

Достапното месечно салдо е: 5.650 CHF.- – 4.200 CHF.- = 1.450 CHF.-. За да го знаете максималниот износ на заемот, едноставно помножете го овој резултат со 32: CHF 1.450.- * 32 = CHF 46.400.-.

Во овој пример, ќе биде можно заемопримачот да побара максимален кредит од 46.400 CHF.-.

Пресметка на износот на заем за заеми над 80.000 CHF.-

За износи над 80.000 CHF, банките повеќе не се обврзани да аплицираат член 28 CCA. Содржината на овој член се однесува на максималниот износ доделен при пресметување на буџетот. Затоа, банките можат да одобрат кредит многу над максималниот износ поврзан со солвентноста на заемопримачот.

Меѓутоа, ако аплицирате за заем што ги надминува вашите финансиски можности, барањето може да биде одбиено дури и ако ги исполнувате сите други услови! Навистина, и покрај неприменливоста на член 28 ЗКК, банките применуваат различни интерни пресметки за да се осигураат дека изложеноста на ризикот од несолвентност не е превисока. Затоа, секогаш се претпочита да се побараат услуги од вешт посредник пред поднесувањето барање за финансирање. Вториот ќе знае како да ја подготви вашата датотека за да ги максимизира вашите шанси за прифаќање.

Нови фактори се вклучени во пресметката на вашиот буџет!

Од 2015 година, условите за доделување се заострени поради додавање на нови параметри во пресметката на буџетот. Ова се однесува, на пример, за трошоците за згрижување деца за луѓе кои се одговорни за децата, за разни патни трошоци, ручеци итн. Покрај горенаведените критериуми, од јануари 2016 година, додадена е и безбедносна маржа за да се предвидат сериозни проблеми кои можат да влијаат на вашето здравје, професионален и приватен живот. Оттука, овие различни фактори подразбираат апсолутна потреба од добивање помош професионален кредитен брокер кога аплицирате за кредит.

Буџетот ми е добар, но банката ми одбива заем!

Понекогаш, и покрај буџетскиот суфицит, банките сепак одбиваат да ви дадат заем. Оваа ситуација за жал се јавува кога другите критериуми не се исполнети. Обично тоа се следниве точки:

Во овие три ситуации, најдоброто нешто што треба да направите е да ги прекинете сите кредитни апликации и да ги побарате услугите на Lica. Нашите експерти ќе ја анализираат вашата ситуација и ќе ви го кажат најдобриот начин на дејствување за да го добиете вашето финансирање што е можно побрзо.

Наш заклучок за пресметка на максималниот износ на кредит

Брзото проценување на вашиот капацитет за позајмување е многу практично за планирање на вашите идни цели. Како што веројатно покажавме во оваа статија, формулата е едноставна, но бара добро познавање на вашиот буџет. Додадени на ова се неколку мали специфичности што треба да ги знаете максимизирајте ги вашите шанси за добивање кредит по поволни услови.

Без оглед на формулата што е лесна за употреба, ние секогаш препорачуваме да ги користите услугите на посредник признат за неговата квалитетна работа. Така ќе ги ставите сите шанси на ваша страна да го реализирате вашиот проект со помош на финансирање по најдобри пазарни услови.

Сега кога совршено знаете како да го пресметате максималниот износ на заемот, одвојте време да контактирате со нашите специјалисти. Тие ќе ве придружуваат на неутрален и доверлив начин во вашите чекори.

Дали имате прашања пред да аплицирате? Нашите советници се таму за да одговорат на вашите прашања 7 дена во неделата директно на WhatsApp. Побарајте не повеќе информации и со задоволство ќе ви одговориме!

Lica
5.0
Врз основа на 56 прегледи
напојувано од Google
1TP12 Тавиер Валдес
1TP12 Тавиер Валдес
08:38 28 22 ноември
Би сакал да и се заблагодарам на Мара Гарсија за нејзината брзина и вештини. Благодарение на неа успеав што поскоро да го добијам тоа што го сакав.ПоздравXV
Оберлин Мајкл
Оберлин Мајкл
16:58 01 22 ноември
Таа навистина бев јас, таа е единствената која веруваше во мене, ја сметам за неверојатна
Винсент Морел
Винсент Морел
13:14 24 22 октомври
Мара Гарсија ја препорачувам за кредитите
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација