Како функционира оданочувањето на приватниот кредит во Швајцарија?

оданочување на приватниот кредит

Дали некогаш сте слушнале дека даночното одбивање е можно кога имате приватен кредит. Што е тоа навистина и како е оданочувањето на приватниот кредит во Швајцарија? Мал зум на темата со цел да дознаете повеќе за неа и особено да ве натерате зачувај даноци кога е можно!

Можност за добивање даночен одбиток за вашиот приватен кредит

Земањето заем го намалува износот на вашите даноци. Ова, под услов да знаете како да го пријавите на даноците за да ги искористите најдобрите можни даночни предности. Па што е можно да се одбие кога имаш приватен долг?

Имањето тековен договор за кредит значи дека сте обврзани да вратите фиксен износ во одреден временски период. Оваа сума за која станува збор се состои од следниве 2 елементи:

  • износот што го позајмивте и треба да го вратите (амортизацијата);
  • каматата генерирана од овој заем.

Веќе можете да забележите дека оваа камата се одбива од вашите даноци, под услов да ја додадете во вашата даночна пријава. Каматата генерирана од вашиот заем навистина ќе го намали вашиот приход. Затоа, ова има ефект да го намали вашиот оданочен приход и да ве натера да плаќате помалку данок.

По камата, одземете го износот на неговиот долг

Навистина, одземањето на каматата платена од вашиот кредит ќе ви овозможи да го намалите вашиот приход и да го одземете износот на вашиот долг, ќе го намали износот на вашето богатство.

Помалку приходи и помалку богатство = помалку данок!

Еве како да го пријавите вашиот кредит во софтверот „VaudTax“, кој важи за даночните обврзници кои се оданочуваат во кантонот Ва.

Во делот „Долг“ пополнете ги информациите што ги бара софтверот во табулаторот „Други приватни долгови“. Еве скриншот кој ви покажува конкретен пример на декларација.

Според системот VaudTax, с you што треба да направите е да ги пополните следните информации за да имате корист од вашите даночни заштеди во однос на вашите заеми.

  • име на доверителот (банката, институцијата или заемодавачот на кој му должите пари);
  • адреса на доверителот;
  • број на сметка или договор;
  • вкупна камата платена во текот на соодветниот период;
  • износ на долг на 12,31.

Откако ќе се пополнат овие информации, софтверот автоматски ќе се погрижи за правилни одбитоци од вашиот приход и од вашето богатство.

Знајте ја висината на годишната камата што ја плаќате

Дали сакате да знаете сè за вашето оданочување на приватен кредит? Започнете со тоа што ќе дознаете за вкупниот износ на вашата камата за годината. Во зависност од банката или доверителот, некои договори за кредит не секогаш нужно го спомнуваат расчленувањето помеѓу каматата и отплатата. Внимателно прочитајте го вашиот договор и не двоумете се Контактирајте не ако ви треба помош.

Меѓутоа, забележете дека во текот на првиот период од годината, односно помеѓу јануари и март, вашата финансиска институција која ви го додели приватниот заем треба да ви испрати потврда за камата за заемот. 'Минатата година. Во случај банката (давателот на услугата или кој било друг банкарски субјект и институција за заеми) да не ви го обезбеди овој сертификат, имате право да го побарате бесплатно. Чекорите што треба да се следат за да се поднесе барањето се генерално многу едноставни. Сепак, Lica исто така може да ви помогне ако наидете на потешкотии со вашата банка.

Дали е намалувањето на данокот важно?

Иако сите даночни намалувања што треба да се платат се значајни, сосема е природно да се прашувате дали вашето ќе биде значително или не. Всушност, добивката суштински ќе зависи од состојбата на секој даночен обврзник според одредени специфични критериуми. На пример, даночната стапка, местото на оданочување, семејната ситуација и исто така износот на каматата што ја плаќате.

Во секој случај, без разлика дали е тоа значајно или не, не губите ништо. Напротив, секогаш ќе биде повеќе или помалку значајно намалување што би било срамота да не се искористи.

Доколку сакате да го знаете точно износот на потенцијалните заштеди, не двоумете се да не контактирате за да добиете точна симулација на заштедите што би можеле да ги постигнете. Анализата е секогаш бесплатна на Lica!

Оданочувањето на приватниот кредит во споредба со лизингот

Размислете за конкретен случај: Мора да купите возило и сеуште се двоумите помеѓу заем или лизинг. Во основа, лизингот се чини дека има многу атрактивни каматни стапки. Забележете, сепак, дека за разлика од приватниот кредит, каматата за лизинг не се одбива од вашите даноци и затоа нема да ви заштеди данок.

Поентата е дека закупите повеќе се гледаат како изнајмување, а не како заеми. И како изнајмување, нема да можете да уживате во даночен одбиток. Од друга страна, оданочувањето на приватниот кредит сака да имате предност да бидете директен сопственик на вашето возило при купување, додека имате можност да ги одземете каматите платени од вашите даноци.

Вие ги контролирате вашите одлуки со приватен кредит!

Кога земате приватен заем во корист на лизинг, сите одлуки што се однесуваат на вашето возило ви припаѓаат вам. На пример, можете да изберете осигурително покритие, да го купите или продадете вашиот автомобил, па дури и да го изнајмите. Напротив, со лизинг ќе бидете принудени да земете осигурување од штета при судир и нема да можете да го препродавате или изнајмите возилото како што сакате.

Уште една важна точка што треба да се напомене: со кредитот, нема да мора да плаќате дополнителни трошоци за надминување на километражата или во случај на предвремено раскинување на договорот. Затоа, не заборавајте внимателно да го проучите секој случај пред да направите избор помеѓу лизинг или приватен кредит.

Решение да уживате во најдоброто во однос на оданочувањето на приватниот кредит

За да бидете сигурни дека ќе имате корист од најдоброто оданочување на приватниот кредит, користете го Lica услугиНа Ние ќе се погрижиме за обработка на вашето барање за кратко време, без обврска и бесплатно. Можете да добиете многу подобра стапка со избирање на најдоброто решение и да го добиете вашиот одговор за помалку од 24 часа. Покрај тоа, Lica исто така ве поддржува бесплатно за комплексни прашања поврзани со вашите заеми.

Нашиот заклучок за оданочување на приватниот кредит

Кредитот секогаш ќе остане дополнителна наплата во вашиот буџет. Сепак, многу е вредно да ги искористите предностите на конкурентно решение за заем што исто така се одбива од вашите даноци.

За жал, многу луѓе не размислуваат нужно да ги објават своите приватни заеми. Често поради недостаток на знаење или поради страв да не се направи грешка. Исто така, се случува специјалистите по предметот, како што е фидуцијарот на пример, едноставно да заборават да го пријават својот кредит.

Ако сеуште се сомневате во оваа тема, нашиот специјализиран тим е секогаш достапен да одговори на вашите прашања 7 дена во неделата. Прашајте не за повеќе информации и со задоволство ќе ви одговориме.

Lica
5.0
Врз основа на 56 прегледи
напојувано од Google
1TP12 Тавиер Валдес
1TP12 Тавиер Валдес
08:38 28 22 ноември
Би сакал да и се заблагодарам на Мара Гарсија за нејзината брзина и вештини. Благодарение на неа успеав што поскоро да го добијам тоа што го сакав.ПоздравXV
Оберлин Мајкл
Оберлин Мајкл
16:58 01 22 ноември
Таа навистина бев јас, таа е единствената која веруваше во мене, ја сметам за неверојатна
Винсент Морел
Винсент Морел
13:14 24 22 октомври
Мара Гарсија ја препорачувам за кредитите
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација