Кои документи се потребни за да се добие заем?

документи за добивање кредит

Изградбата на солидна датотека е еден од критериумите за добивање приватен кредит! Навистина, финансиските организации ќе побараат од вас да ја оправдате вашата ситуација пред да ви дадат заем. Ќе им требаат разни официјални документи со кои ќе можат да го проучат вашиот капацитет за позајмување. Овие документи ќе се користат и за поставување на условите на вашиот кредит. Во оваа статија, Lica ви објаснува кои документи треба да ги соберете пред да го поднесете вашето барање за приватен кредит.

Кои се документите за да се добие кредит?

Вашата лична карта

Институцијата за заем ќе се погрижи да ве идентификува пред да ви даде заем. Ќе ги запише вашите лични податоци. За ова ќе побараме копија од вашиот службен документ за идентификација (лична карта, пасош, дозвола за престој). Важно е да се обезбеди валиден документ. Копијата од вашиот документ за идентификација исто така мора да биде јасна и совршено читлива на предната и задната страна.

Lica се грижи за бесплатна заверена копија од вашиот документ за идентификација.

Без дополнителни трошоци со Lica!

За да го олесни вашето барање, Lica исто така ќе ја направи оваа вистинска копија само кога ќе се најде договор за финансирање со институција за заем. На овој начин избегнуваме непотребно губење на вашето време.

Вашите уплатници и професионалниот статус

Испитувањето за изводливост на вашата кредитна апликација вклучува проверка на вашата плата. За ова, банките генерално ќе ви ги побараат вашите последни 3 уплатници. Важно е да не се мешаат уплатниците со потврдата за плата. Благодарение на вашите уплатници, позајмувачите ќе знаат дека сте во работен однос и дека ќе можете да ги испочитувате вашите месечни исплати.

Тоа се случува Lica исто така од вас бара доказ за вашиот професионален статус (вработен, пензионер или самовработен). Овој пристап не е таму за да ве принуди, туку да ни овозможи подобро да ја разбереме вашата ситуација. Така, можеме полесно да преговараме со кредитните институции.

Доказ за вашето место на живеење и вашата кирија

Ќе ви биде побарано копија од вашиот договор за закуп или договор за хипотека (ако сте сопственик) за да ја оправдате вашата кирија и да го знаете вашето место на живеење. Така, Lica исто така ќе може да го пресмета вашиот буџет што е можно попрецизно и да ги добие најповолните можни услови. За банките, проверката на вашето легално живеалиште, исто така, ќе го обезбеди вашиот солвентност. Ќе се работи и за обезбедување континуитет во кореспонденцијата во случај на неплаќање, на пример.

Документите за добивање кредит варираат во зависност од вашата ситуација

Иако секогаш ќе ви бидат побарани трите горенаведени документи, често ќе се случи да бидат потребни дополнителни информации за да се утврди вашето барање. Навистина, бидејќи секоја ситуација е уникатна, Lica секогаш ќе одвои време добро да ве запознае пред да подготви датотека. Дали мислите дека ова е губење време? Во реалноста, овој процес на запознавање ќе ви заштеди драгоцено време! Откако вашата датотека ќе биде завршена, Lica ќе може да ви одговори за помалку од 24 часа и пред се ќе може да ве добие најдобри пазарни услови пред да поднесете понуда.

Со цел да ве водиме што е можно подобро, подолу ја детализиравме листата на документи кои треба да ни ги доставите според вашата ситуација.

документи за добивање кредит

За вработен со престој во Швајцарија

Дали работите во фирма и живеете во Швајцарија? Еве ги документите што ќе ви ги побараме:

 • копија од вашиот документ за идентификација. Можете исто така да обезбедите копија од вашата Лиценца C или B ако сте од странска националност;
 • копија од вашите последни 3 уплатници доколку имате фиксна плата. Ако сте платени по час, ќе треба да ни ги доставите вашите последни 6 уплатници;
 • ако сте закупец, копија од вашиот договор за закуп и ако сте сопственик, копија од вашиот договор за хипотека;
 • копија од вашата полиса за здравствено осигурување.

За самовработено лице со престој во Швајцарија

Дали сте самовработен и живеете во Швајцарија? Ќе бидат побарани следниве документи:

 • копија од вашиот документ за идентификација. Можете исто така да обезбедите копија од вашата C или B лиценца ако сте од странска националност;
 • копија од вашата последна даночно оданочување ;
 • ако сте закупец, копија од вашиот договор за закуп и ако сте сопственик, копија од вашиот договор за хипотека;
 • копија од вашата полиса за здравствено осигурување.

Може да побараме и копија од изводите на вашата сметка со историјата на приходите. Ова е за да потврдите дека вашата даночна проценка ја одразува реалноста.

За вработени во Швајцарија, но кои живеат надвор од територијата

Вашата работа е во Швајцарија, но живеете надвор од државата? Без разлика дали имате швајцарска националност или сте лиценца Г, ќе ви ги побараме следните документи:

 • копија од вашиот документ за идентификација и копија од вашата G дозвола;
 • копија од вашите последни 3 уплатници ако ви се плаќа на фиксна основа и ако ви се плаќа по час, мора да ни ги доставите последните 6 ливчиња;
 • последните 3 изводи од вашата швајцарска или странска банкарска сметка;
 • фотокопија од вашата последна сметка за струја;
 • ако сте осигурани во Швајцарија, ќе ви треба копија од полисата за здравствено осигурување.

За пензионери или приматели на пензија

Ќе ви бидат побарани следниве документи:

 • копија од вашиот документ за идентификација. Можете исто така да обезбедите копија од вашата C или B лиценца ако сте од странска националност;
 • копија од вашите последни 3 изводи од сметката кои ги оправдуваат пензиите што ги добивате секој месец;
 • ако сте закупец, копија од вашиот договор за закуп и ако сте сопственик, копија од вашиот договор за хипотека;
 • копија од вашата полиса за здравствено осигурување.

За секоја друга лична ситуација

Најдобро е да не контактирате за заедно да дефинираме кои документи ќе ни бидат испратени. Ќе можеме да го подготвиме вашето барање под најдобри можни услови и да го добиеме посакуваниот заем за вас.

Нашиот заклучок за документите за добивање приватен заем

Документите за добивање приватен кредит може да се менуваат од една во друга институција и од едно на друго лице. Затоа, анализата на вашата кредитна апликација ќе биде направена многу прецизно на Lica. Ова, со цел да ги ставите шансите на ваша страна и да обезбедите одобрување кредит под поволни услови. Оптималната подготовка на вашата датотека пред да ја поднесете во банка, исто така, ќе овозможи да не чекате неколку дена пред да добиете одговор.

Добро подготвената датотека ги подобрува вашите шанси за доделување приватен кредит!

Како независен давател на услуги, Lica има долгогодишно искуство во областа на финансирањето. Затоа веруваме дека секогаш е подобро да вложите малку повеќе време на почетокот на врската за да ги зголемите шансите да бидете прифатени за кредит. Затоа, Lica фаворизира во сите случаи персонализиран пристап на проблемот и секогаш одвојува време да ги запознае вашите клиенти.

Сега кога ги знаете различните документи што треба да ги соберете, можете да продолжите со вашата апликација за кредит. Со Lica е едноставно, брзо и ефикасно! И да, го поднесувате вашето барање онлајн за помалку од 2 минути и потоа нашите специјализирани тимови ќе ја завршат работата за вас. Ова ви заштедува време и пари!

Дали имате прашања пред да го поднесете вашето барање? Нашите советници се таму за да одговорат на вашите прашања 7 дена во неделата директно на WhatsApp. Побарајте не повеќе информации и со задоволство ќе ви одговориме!

Lica
5.0
Based on 42 reviews
напојувано од Google
Фереира Алберто
Фереира Алберто
08:16 09 22 септември
Голема благодарност до Lica и особено до Франсоа Гас. Вашите напори не остануваат незабележани. Ви благодариме за вашата помош и поддршка. Вие сте навистина предност за вашиот тим и за целата организација. Вашата работна етика и вашата вклученост се достојни за восхит, ние сме среќни што имаме некој исто толку посветен како вас на бродот!
Сесилија де Јонг
Сесилија де Јонг
08:57 15 22 јули
Личноста на мојот одговор е многу професионална, ефикасна, доверлива, вредна, ги ажурира моите барања во секое време, многу сум му благодарен на Омар Гургел, кој секогаш добро се грижи за моето досие, Браво е величествено и одлично! Навивајте! Работодавецот треба да се гордее со него, да му аплаудира и да го унапредува ве молам 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Thelight33 World
Thelight33 World
15:14 13 22 јули
Бев многу задоволен од услугите на господинот Омар Гургел, силно го препорачувам! 👍
See All Reviews
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

вашата еволуција е во ваши раце!

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација