Критериумите кои ја одредуваат каматната стапка на вашиот кредит

каматната стапка на вашиот заем

Добро е да се добие личен заем од банка или друга кредитна организација. Но, искористувањето на многу поволна каматна стапка е подобро! Е бидете изненадени од тоа колку каматните стапки, за заем од ист тип и иста сума, можат да варираат од еден клиент до друг. Како да се објаснат овие разлики? На кој начин банките ги одредуваат каматните стапки за секој клиент? Како да добиете атрактивни каматни стапки? Во оваа посветена статија, ќе најдете одговори на сите овие прашања.

Дали постојат ограничувања за каматните стапки што ги наплатуваат банките?

Личниот кредит е извор на долг за домаќинствата. За да ги заштитиме од презадолженост, закон за потрошувачки кредити (ЗКК) наметнува ограничувања на каматните стапки што ги наплатуваат банките и сите кредитни институции за физички лица. Ова е стапката на абење. Дефинирано од Федералниот совет, тој ги дефинира ограничувањата на каматата што банката може да ја извлече од заем доделен на поединец или на здруженија. Денес, во Швајцарија, стапката на абење е поставена на 12%.

Стапката на абење се менува квартално. Непочитувањето на оваа стапка на абење се смета за злоупотреба и доведува до кривични казни. Забележете, сепак, дека оваа стапка воспоставува само тавани. За сите заеми со променлива стапка, секоја кредитна институција е слободна да ги постави каматните стапки. Е се грижи само да не ги надмине максималните каматни стапки наметнати со закон.

Солвентност: првиот критериум за избор

Солвентноста е првиот критериум што го земаат предвид банките и кредитните институции при одредувањето на каматната стапка. Тоа ја изразува вашата способност да отплатите заем. Многу фактори се земаат предвид при одредување на вашата кредитна способност. Износот на вашиот приход или односот на вашиот долг се особено дел од него. Идеално, вашиот сооднос на долгот не треба да надминува 33 % од вашиот приход. Се пресметува од износот на вашиот приход и од сите ваши редовни трошоци. Надвор од оваа граница, вашата солвентност може да се доведе во прашање.

Ако сакате да добиете атрактивни каматни стапки, затоа силно ви се советува да имате добра кредитоспособност. Започнува со добро управување со вашите финансии и редовни и доволни приливи на пари. Спротивно на тоа, ако вашата кредитоспособност е ниска, банката ќе преземе поголем ризик со одобрување кредит. Затоа ќе ги компензира овие ризици со примена на повисока каматна стапка.

Кредитна историја: одлучувачки фактор

Сите информации во врска со заемите и финансирањето на поединци се наведени во базата на податоци наречена ЗЕК. Банките се повикуваат на оваа база на податоци пред да одобрат кредит на своите клиенти, но и пред да ги одредат каматните стапки. Вашата финансиска историја е важна! Тешкотиите со отплата на старите заеми и споровите со старите банки може да ги поттикнат банките да наплатат високи каматни стапки. Од друга страна, доколку секогаш правилно сте ги враќале кредитите и не сте забележале доцнење во исплатата на месечните исплати, вашите шанси да добиете поволни стапки ќе бидат побројни.

Вид на заем: големо влијание врз каматните стапки

Каматните стапки што ги наплатуваат банките исто така варираат во зависност од видовите заеми. Оние што се применуваат за малите потрошувачки заеми ќе бидат повисоки од каматните стапки што се применуваат за приватно финансирање. Истото важи и за банкарски пречекорувања кои исто така се класифицирани како лични заеми. На пример, можно е да должите повеќе од 10% во камата на кредитна картичка извадена за финансирање на купување на апарати за домаќинство, бидејќи тоа е потрошувачки кредит.

Износот и времетраењето на отплатата: фактори што треба внимателно да се разгледаат

Покрај видот на кредитот, износот и рокот на отплата се исто така меѓу критериумите за одредување каматни стапки. Можете да ги искористите пониските каматни стапки ако позајмите големи суми за враќање на краток рок. Колку подолго се протега рокот, толку е поголема каматната стапка. Банките веруваат дека долгорочните заеми се поризични. Ова е причината зошто тие наплатуваат повисоки каматни стапки ако рокот за отплата е долг.

Краткорочниот заем е поатрактивен во однос на каматната стапка. Сепак, не смееме да заборавиме дека износот на месечни исплати е поголем за овој тип на кредит. Затоа, вашиот сооднос на долгот може да се зголеми за време на периодот на отплата. Затоа се препорачува краткорочен кредит доколку имате високи капацитети за отплата. Во спротивно, одлучете се за долгорочен заем што ќе ви овозможи да искористите помали месечни плаќања.

Финансиската институција: одлучувачки фактор за каматната стапка

Не сите банки и финансиски институции наплатуваат исти каматни стапки. На пример, за истиот личен заем, банката може да понуди кредитна стапка од 9% наспроти 6% за друга банка специјализирана за потрошувачки заеми. Ова се објаснува со фактот дека применетите тарифи не се исти. Некои претпријатија даночни совети или дури и административни трошоци поврзани со кредити поради недостаток на експертиза во оваа област. Други го земаат предвид само износот на позајмениот износ и некои хонорари за управување што ги прават поповолни.

Многу добро можете да играте на оваа разлика во цените за да ги намалите каматните стапки на вашите кредити. За да го направите ова, споредете ги понудите понудени од неколку финансиски институции. Потоа изберете го оној што е поповолен во однос на каматните стапки, но и условите за отплата. Откако ќе се прифати финансирањето, не пропуштајте ги роковите за отплата бидејќи тие ќе бидат регистрирани во ЗЕК. Потоа, банките ќе ги консултираат кога ќе земете други заеми во иднина и ризикувате да ви биде одбиен заемот.

Недостаток на искуство: последниот изненадувачки критериум!

И да, некои банки сакаат да го знаат искуството за плаќање на идниот клиент. Ако второто никогаш немало приватно финансирање или потрошувачки кредит, затоа неговите податоци ќе бидат непостоечки во базата на податоци на ЗЕК и може да се примени повисока стапка поради недостаток на информации. Парадоксално, сепак, во некои случаи, подобро е да имате финансирање за да добиете добри услови и ниска каматна стапка.

И лика во сето ова ...

Ние сме неутрален и независен провајдер на ваша услуга за да ве водиме за најдоброто решение! Ние ги консултираме вашите податоци и потоа се грижиме да ви го најдеме најдоброто можно решение за вашето финансирање. Бидејќи нашите услуги се дигитални 100%, во секој случај имате корист од најдобрите пазарни услови благодарение на нашиот систем cashback. Да, добро прочитавте, на Lica добивате готовина покрај вашето финансирање! Без понатамошно одлагање, направете го вашето барање без обврска и искористете го вашето финансирање што е можно побрзо за да ги реализирате вашите проекти.

Lica
5.0
Врз основа на 40 прегледи
напојувано од Google
Фереира Алберто
Фереира Алберто
08:16 09 22 септември
Голема благодарност до Lica и особено до Франсоа Гас. Вашите напори не остануваат незабележани. Ви благодариме за вашата помош и поддршка. Вие сте навистина предност за вашиот тим и за целата организација. Вашата работна етика и вашата вклученост се достојни за восхит, ние сме среќни што имаме некој исто толку посветен како вас на бродот!
Сесилија де Јонг
Сесилија де Јонг
08:57 15 22 јули
Личноста на мојот одговор е многу професионална, ефикасна, доверлива, вредна, ги ажурира моите барања во секое време, многу сум му благодарен на Омар Гургел, кој секогаш добро се грижи за моето досие, Браво е величествено и одлично! Навивајте! Работодавецот треба да се гордее со него, да му аплаудира и да го унапредува ве молам 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Thelight33 World
Thelight33 World
15:14 13 22 јули
Бев многу задоволен од услугите на господинот Омар Гургел, силно го препорачувам! 👍
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

вашата еволуција е во ваши раце!

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација