Разберете како функционира потрошувачкиот кредит

Потрошувачки кредит

Дали сакате да знаете како функционира потрошувачкиот кредит? Тогаш оваа статија сигурно ќе ви ги донесе сите одговори што ги сакате. Земете приватен заем е главна заложба во повеќе или помалку долг период. Затоа е клучно да разберете како функционира пред да го изберете вашето приватно кредитно решение. Во оваа нова статија, Lica го споделува своето знаење за да им помогне на потрошувачите да го направат вистинскиот избор.

Потрошувачкиот кредит е пред се математика...

Ако само со читање на насловот срцето ви чука побрзо или грлото ви се стегна, тогаш прескокнете ги следните неколку редови! Тие немаат големо значење освен интересот да ги забавуваат „математичарите“.

Всушност, работењето на потрошувачки кредит може да се сумира во единствена математичка формула која би била следнава:

образец за потрошувачки кредит

Не е многу секси формула! Меѓутоа, токму со тоа заемодавачите ја утврдуваат висината на месечната исплата што треба да ја враќате при склучување на потрошувачки кредит. Еве ги деталите за оваа формула:

 • m = месечната исплата
 • C = позајмен капитал
 • t = стапката на позајмување во %
 • N = времетраењето на заемот во месеци

Сега кога го знаете методот на пресметка, имате две опции за симулирање на трошоците вашиот кредитен приватен кредит. Земете лист, молив, вашиот калкулатор и наоружајте се со трпение или користете го нашиот симулатор на следниот линк:

Финансискиот аспект е централен во пресметката на потрошувачки кредит. Меѓутоа, пред да го одреди износот на месечната рата, заемодавачот ќе треба да одреди долгорочна стратегија за управување со ризик. Ова е она што ќе го видиме во следното поглавје.

Справување со ризици

Доколку сакаат да бидат профитабилни, кредитните институции мора да планираат и да управуваат со долгорочен пристап кон ризикот. Позајмувањето средства преку потрошувачки кредит навистина претставува ризици. Тие мора да бидат содржани што е можно повеќе за да бидат профитабилни на долг рок! За да се постигне ова, институцијата за заем го одредува својот деловен план според различни клучни процеси. Овие процеси ќе му овозможат да гарантира одредена профитабилност. Ова, и покрај загубите на дел од доделените потрошувачки кредити. Еве ги првите 3 процеси за управување со ризик детално во оваа статија.

👉 За да добиете потрошувачки кредит, мора да имате добра „скоринг“

Приватен кредит - Бодување

Недалеку од американскиот систем, за да добиете потрошувачки кредит, треба да бидете познат како квалитетен заемопримач. Со други зборови, ако сте навикнати на кредити и добар плаќач, тогаш вашата оценка ќе биде многу висока. Напротив, ако никогаш не сте направиле кредит, вашиот резултат ќе биде низок. Со добар рејтинг, како заемопримач затоа ќе добиете поволни услови. Но, тоа не е се, ќе воспостави естаблишмент претор листа за проверка што ќе овозможи прецизно да се определи бодувањето на секој од овие кредитокорисници. Еве ги различните фактори кои можат да влијаат на вашиот резултат.

 1. Вашето искуство за потрошувачки кредит
 2. Вашата лична ситуација како заемопримач (семејство, професија, домување, итн.)
 3. Способност да го вратите заемот според вашиот приход и вашата финансиска состојба

За да се одреди бодувањето на заемопримачот, затоа е клучно добро да се знае неговата ситуација. Ова е причината зошто Lica го одзема потребното време за да подготви квалитетна датотека со секој од своите клиенти. Читлива и поволна датотека, ќе ви ги зголеми шансите да се добие потрошувачки кредит со добри услови.

👉 Доказ за способност за позајмување

Приватен заем - Документите

Најголемиот страв на институцијата за заем е губењето на своите средства. Навистина, ако заемопримачот повеќе не може да го отплати својот приватен кредит, има добри шанси доверителот да биде обврзан да го бара својот долг со тоа што ќе направи барање на обвинителството. Во оваа конфигурација, не е невообичаено должникот (заемопримачот) да одбие да ја признае својата обврска да го врати својот потрошувачки кредит. Така, заемопримачот ќе поднесе приговор и должникот (институцијата за заем) ќе треба да го докаже своето право да се надомести. За да го постигне тоа, тој ќе достави до судијата комплетно досие во кое сите елементи ќе покажат дека дал потрошувачки кредит со скрупулозна проверка на способноста на неговиот клиент да позајмува. Општо земено, следните документи ќе послужат како доказ дека е извршена детална анализа на состојбата на заемопримачот.

 • Доказ за приход како што се ливчиња за плата, даночни известувања или изводи од банкарска сметка
 • Воспоставување на реален и документиран буџет според состојбите во моментот на кредитирање на средствата
 • Идентификација и класификација на заемопримачот според вообичаените стандарди на професијата заемодавач

Во случај кредитната институција да не може да докаже дека дала потрошувачки кредит со скрупулозно почитување закон за потрошувачки кредити, можеби никогаш нема да може да си го врати заемот. Како резултат на тоа, од клучно значење е институцијата заеми да воспостави солидно досие за апликантот пред да му одобри потрошувачки кредит.

👉 Поставување на каматната стапка на вашиот потрошувачки кредит

потрошувачки кредит - Стапката

Покрај утврдувањето на оценката и комплетното досие при одобрувањето на потрошувачки кредит, институцијата за заем мора да обезбеди добра профитабилност на така позајмените средства. Оваа профитабилност ќе биде можна со внимателно одредување каматната стапка да се применуваат на секој од доделените потрошувачки кредити. За да се постигне ова, може да се замисли расчленување на трошоците што треба да ги покрие кредитната институција како што следува:

 • Административни и рекламни трошоци
 • Тековни оперативни трошоци
 • Наградување на вработени и посредници
 • Загуби на побарувања поврзани со несолвентноста на заемопримачите
 • Цената на капиталот позајмен и искористен за давање потрошувачки кредит
 • Маржата на основањето за нејзиниот профит и надоместокот на акционерите

На ова се додава пондерирање на стапката според бодувањето на секој од заемопримачите. Според оваа логика, стапките што се нудат на пазарот во Швајцарија моментално се движат помеѓу 3,9% и 9,95%. Оттука, стапката добиена при аплицирање за потрошувачки кредит ќе варира во зависност од структурата на трошоците на институцијата за заем и индивидуалната ситуација на секој заемопримач. Ова, со цел да се покријат сите горенаведени трошоци.

Швајцарскиот пазар на потрошувачки кредити

Во Швајцарија има околу десет кредитни институции кои го делат пазарот на потрошувачки кредити. Кога конкуренцијата е важна, затоа е клучно да биде придружена со неутрален и независен посредник. Секое претпријатие применува различен метод за анализа на вашата датотека и затоа нуди повеќе или помалку поволни услови во зависност од вашата ситуација.

Потрошувачки кредит

Со барање на услугите на Lica, имате корист од директен пристап до главните играчи на пазарот, а истовремено ви гарантирате највисока стапка на прифаќање на вашата датотека. Нашите експерти го анализираат и подготвуваат вашето барање пред да аплицирате за потрошувачки кредит. Така, избегнувате бескорисни одбивања кои дефинитивно би можеле да ја блокираат вашата датотека по лош натпис со централна кредитна канцеларија (ЗЕК).

Со Lica полесно го добивате вашиот потрошувачки кредит

Добивањето потрошувачки кредит по најдобри услови не е лесна задача! Со оглед на мноштвото даватели на услуги и потребата да се поднесе беспрекорна датотека, затоа строго се препорачува да биде придружена од квалитетен посредник. Покрај подготовката на вашето досие според различните стандарди на давателите на финансиски услуги, Lica може да ве упати до вистинското решение првиот пат. Така, заштедувате време и пари додека избегнувате бескорисни и штетни одбивања за вашето бодување.

Нашите кредитни специјалисти ќе ве придружуваат на неутрален и доверлив начин во текот на целиот процес на аплицирање за вашиот потрошувачки кредит!

Дали имате прашања пред да аплицирате? Нашите советници се таму за да одговорат на вашите прашања 7 дена во неделата директно на WhatsApp. Побарајте не повеќе информации и со задоволство ќе ви одговориме!

Lica
5.0
Врз основа на 56 прегледи
напојувано од Google
1TP12 Тавиер Валдес
1TP12 Тавиер Валдес
08:38 28 22 ноември
Би сакал да и се заблагодарам на Мара Гарсија за нејзината брзина и вештини. Благодарение на неа успеав што поскоро да го добијам тоа што го сакав.ПоздравXV
Оберлин Мајкл
Оберлин Мајкл
16:58 01 22 ноември
Таа навистина бев јас, таа е единствената која веруваше во мене, ја сметам за неверојатна
Винсент Морел
Винсент Морел
13:14 24 22 октомври
Мара Гарсија ја препорачувам за кредитите
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!