Што се случува со приватниот кредит по разводот?

приватен кредит по разводот

Кога сме во врска, сосема е вообичаено да земеме заем за финансирање одредени проекти. Навистина, без разлика дали е да купи автомобил, мебел или финансирање на која било друга потреба што можеби сте ја имале со вашиот поранешен сопружник, кредитот се покажа како вистинското решение во тоа време. Денес ситуацијата повеќе не е иста! Се прашувате што ќе се случи со вашиот приватен кредит по разводот? Кој од двајцата сопружници ги наследува месечните исплати што треба да се исплаќаат? Дали е можно да се отплати или откупи неговиот кредит на заемодавачот? Во оваа нова статија, дознајте како да продолжите со вашиот приватен кредит по разводот.

Кога нема солидарна одговорност

Одредувањето кој од сопружниците ќе го плати остатокот од вкупниот износ на заемот се сведува на преиспитување на условите на вашиот договор за заем. Доколку не постои јасно наведена солидарна одговорност (козаемопримачот), тогаш заемопримачот е единствено одговорен за приватниот кредит по разводот!

Заемопримачот е единствено одговорен за приватниот кредит по разводот

Доколку дојде до развод или разделба, одговорен е само тој што дал приватен заем. Што е логично: брачниот другар нема никаква улога при потпишувањето на договорот. Впрочем, во договорот за заем нема име. Значи, дури и ако сте во брак, вашиот партнер автоматски нема статус на созаемопримател.

Брачниот другар ја подобрил вашата кредитна способност…

Од друга страна, да се биде во врска подобрување на вашата кредитна способност ако сакате да земете заем од кредитна агенција. Навистина, за случајот на потрошувачки кредит, давателот ќе го направи она што се нарекува кредитна проверка. Така, финансиските институции ќе судат за капацитетот за отплата на заемопримачот.

приватен кредит по разводот

Се подразбира дека имањето работен брачен другар ги зголемува вашите шанси да ја убедите банката да ви одобри приватен кредит. Како резултат на тоа, сосема е можно вашата приватна апликација за кредит да го споменува името на вашиот сопружник и дека при склучувањето на заемот морале да се обезбедат придружни документи во врска со него. Меѓутоа, тоа не го прави созаемопримач и затоа не мора да го обврзува да го врати приватниот заем по разводот.

Доколку брачните другари одговараат солидарно

Во некои случаи, брачните другари можат да бидат ко-заемоприматели на договор за кредит. Ова, под единствен услов договорот за заемот јасно да го предвиди!

Сопружниците се содолжници

Во случај вашите две имиња да се појават како созаемодавци во договорот за заем, и двајцата ќе бидете солидарно одговорни за отплата на вашиот приватен кредит по разводот. Освен тоа, многу парови не се разведуваат поради вкупните трошоци на нивните заеднички долгови.

Меѓутоа, созаемопримачот може да бара, со договор на неговиот поранешен брачен другар, да го отплати приватниот заем сам. Така, институцијата заем може да го одбие ова барање, во зависност од финансиската состојба на идниот заемопримач.

А брачниот режим во сето ова?

Досега ситуацијата е прилично едноставна! Вие сте во принцип единствен заемопримач и затоа само едно лице да го врати приватниот кредит по разводот. Ако, напротив, сте ко-заемопримач, тогаш ќе бидете двајца за да го вратите кредитот. Сепак, во оваа фаза информациите се уште не се целосни! Навистина, спротивно на она што може да го прочитате на некои блогови, вашиот брачен режим исто така ќе има влијание врз отплатата на вашиот приватен кредит.

приватен кредит по разводот

Учество во стекнување и режим на издвојување на имотот

Во огромното мнозинство на ситуации, сте се венчале под режимот на учество во побарувања. Ако ова е и ваш случај, важат нашите претходни објаснувања и затоа можете да го прескокнете овој став. Истото за луѓето во брак под раздвојување на имотниот режим !

Во брачниот режим на заедница на имот, приватниот кредит по развод може да се дели

Под режим на сопственост на заедницата, брачните другари одговараат солидарно за сите договорени долгови. Без разлика дали се работи за едниот или другиот од сопружниците до денот на разводот. Ова се нарекува принцип на солидарност меѓу сопружниците. Ако ова е вашиот случај, многу е веројатно дека судијата ќе одлучи да одложи еднаков дел од вашиот долг кон вашиот сопружник. Оваа распределба најчесто ќе има форма на намалување на брачната корист што ја добива едната или другата страна. Тоа значи дека кредитот нема договорно да се подели на два, туку дека на крајот ќе го вратите овој долг подеднакво со пресметките направени при ликвидацијата на брачниот режим.

Нашиот заклучок за приватен кредит по разводот

Разводот за жал често е болна искушение за сите страни. Кога на оваа ситуација ќе се додадат финансиските проблеми, комуникацијата станува многу комплицирана! Во оваа ситуација, изреките „Предупреден е поднаоружан“ или „Секогаш сме попаметни потоа“, особено добро се позајмуваат за нашите следни совети.

Неколку совети како да избегнете компликации…

Навистина, за да избегнете ваков тип на компликации, секогаш е подобро да размислите за најлошото пред да го склучите вашиот приватен кредитен договор, а исто така и пред да стапите во брак! Ако работите се јасно дефинирани однапред, тогаш често се избегнуваат компликации.

Во случајот на склучувањето на приватен кредит, секогаш е можно да се постави паралелно признавање на долгот помеѓу сопружниците. Слично, можно е да се склучат два помали кредити на имињата на секој брачен другар. Ова, наместо едно во име на истото лице.

Воспоставувањето на потврда за долг може да избегне многу проблеми.

Lica ве советува на неутрален и објективен начин

Сега кога ги знаете сите информации во врска со вашиот приватен кредит по разводот, одвојте време да контактирате со нашите специјалисти за да го најдете најдоброто решение. Секогаш можете да сметате на Lica кој ќе ве придружува на доверлив начин во вашите чекори.

Дали имате прашања пред да го поднесете вашето барање? Нашите советници се таму за да одговорат на вашите прашања 7 дена во неделата директно на WhatsApp. Побарајте не повеќе информации и со задоволство ќе ви одговориме!

Lica
5.0
Врз основа на 56 прегледи
напојувано од Google
1TP12 Тавиер Валдес
1TP12 Тавиер Валдес
08:38 28 22 ноември
Би сакал да и се заблагодарам на Мара Гарсија за нејзината брзина и вештини. Благодарение на неа успеав што поскоро да го добијам тоа што го сакав.ПоздравXV
Оберлин Мајкл
Оберлин Мајкл
16:58 01 22 ноември
Таа навистина бев јас, таа е единствената која веруваше во мене, ја сметам за неверојатна
Винсент Морел
Винсент Морел
13:14 24 22 октомври
Мара Гарсија ја препорачувам за кредитите
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!