Како да се отпише платена тужба?

отпишете платена тужба

Да се биде регистриран во ПО претставува важно и сериозно ограничување во секојдневниот живот и особено во извршување важни административни, финансиски и правни процедури. Отфрлање на платена тужба може да се направи автоматски. Меѓутоа, изборот за опција за итно отпишување по плаќање на сите долгови избегнува многу непријатности.

Зошто да се отпише платена тужба?

Соочени со економската криза, многу поединци прибегнаа кон заеми. Некои земаат заеми за да излезат од привремена лоша финансиска состојба. Други ја користат оваа алтернатива за финансирање важен личен проект.

Во Швајцарија, кредитната апликација се поднесува само по испитување на досието. Одлуката на кредитните агенции главно се базира на нивото на кредитната способност на барателот на заемот. Овие субјекти имаат можност да го одбијат барањето доколку заинтересираната страна е регистрирана во Канцеларијата за извршување (ОП). Според законите што се однесуваат на финансиските процедури, секое задоцнето плаќање или неплатен долг се регистрира кај ПО. Овие информации им се ставаат на располагање на кредитните организации како дел од проценката на финансиската состојба и нивото на кредитоспособност на барателите на заем.

Тужбата може да предизвика различни проблеми

Поединци чии имиња се регистрирани во ПО ретко добиваат приватен заем На Така, тој се наоѓа во минус или во обврска да го одложи, па дури и да се откаже од реализацијата на нивните лични проекти.

Покрај тоа, поединците кои се предмет на тужба се соочуваат со различни ограничувања во нивниот секојдневен живот. Потврдата за негонење е вклучена во списокот на суштински документи во контекст на спроведување на различни административни постапки кои вклучуваат финансиски прашања како што се купување на вреден имот (недвижен имот, автомобил, итн.). Дополнително, регрутер има право да го вклучи уверението за негонење или извадокот од обвинителството во списокот на документи што треба да се обезбедат за да аплицира за работа. Оттука е важноста што е можно поскоро да се реши платената тужба.

Постапката што треба да се следи за брзо отпишување на платена тужба

Важно е да се прецизира дека ПО ја чува листата на должници за легален период од 5 години. Ова од датумот на регистрација. Должниците кои ги вратиле сите долгови во овој период автоматски се отстрануваат од списокот на ПО на крајот на петгодишниот мандат. Доверителот има можност да побара откажување на должникот на ниво на ПО пред датумот на достасување.

Погрижете се откажувањето да биде направено

Некои доверители поднесуваат барање за автоматско отпишување веднаш штом должникот го плати целиот долг. Но, со цел да се осигура дека платената тужба е отфрлена, идеално е должникот да склучи договор со доверителот. За да го направите ова, должникот мора да испрати писмено барање за откажување на постапката по надомест на сите долгови до неговиот доверител. Вториот потоа се согласува со првиот да го испрати своето барање за откажување до ПО веднаш штом ќе го добие вкупниот износ на долговите.

Доверителот потоа мора да поднесе барање за откажување за бришење на тужбата до Office des Poursuites. Откажувањето стапува на сила веднаш, по приемот на барањето за откажување на ниво на ПО.

Доверителот може да одбие да ги спроведе постапките за да отпише платена тужба. Во овој случај, должникот нема друг пристап освен да чека 5 години, додека записот автоматски не се избрише.

Трошоци за отпуштање на платена тужба

Законот кој ги регулира финансиите не предвидува примена на конкретни трошоци за бришење на платените тужби. Сепак, некои доверители бараат пари од нивните должници за завршување на постапката. Оваа практика, сама по себе, не е фер. Сепак, законодавството што важи во Швајцарија не го забранува.

Финансиските специјалисти силно препорачуваат должниците регистрирани во ПО да ги платат надоместоците што ги бараат нивните доверители за итно откажување на платената тужба. Ова е единствениот начин да се врати целосниот кредибилитет во сите области на секојдневниот живот. Но, исто така и со трети страни и органи (трговци и други професионалци кои нудат производи / услуги за продажба, регрутери, кредитни организации, банки, финансиски, административни и правни институции, физички лица кои нудат заеми итн.).

Што да направите во случај на неоправдано гонење?

До декември 2018 година, не беше потребен доказ за долгови за регистрација на ниво на ПО. Тогаш, честите беа прекумерно гонење против совршено веродостојни и солвентни лица. Така, жртвите се наоѓаат неправедно хендикепирани во нивните финансии и нивните лични проекти.

На последна реформа беше усвоена со цел најдобро ублажување на навредливите постапки. Така, следните одредби стапија на сила од 1 јануари 2019 година:

  • Можноста за регистратор да достави навредлива тужба и да поднесе барање за необјавување на тужбата до ПО, во законски рок од 10 дена. Ова од денот на приемот на налогот за плаќање.
  • Формалната забрана за ПО да го извести идентитетот на регистраторот на трети страни кои испратиле писмо со цел да го избришат нивното предупредување од изводот од постапката.
  • Забраната доверителот да ја откаже регистрацијата.
  • Обврската доверителот да ја продолжи постапката во рок од 20 дена од денот на поднесувањето на барањето за откажување на должникот до ПО доколку неговиот пристап е легитимен. Надвор од овој период, должникот автоматски го добива случајот и го отфрла изводот од постапката.

Во случај кога ПО ќе добие доказ за побарувања од доверителот или вториот одлучи да ја продолжи постапката, тужбата се известува на трети страни.

Важно е да се напомене дека секое навредливо гонење се смета за клевета. Кој, згора на тоа, го поткопува интегритетот и слободата на дејствување на другите. Според тоа, овој чин е казнив со закон, како што е наложено со член 181 од Кривичниот законик - Федерален трибунал.

Дали сакате да отпишете платена тужба?

Lica ви нуди едноставна и ефикасна услуга по ваша мерка за консолидација на долгот. Нашето решение работи според следниве чекори:

  • Пакетот го нарачувате преку Интернет CleanData на 49.-.
  • Lica потоа се грижи да им нареди на вашите извадоци (обвинителство, ЗЕК и ИКО) да ги стават во ред и да бидат откажани сите можни регистрации.
  • Откако ќе се извршат сите отписи, доколку има побарувања, ние ви нудиме наменски план за отплата според вашиот буџет и управувајте со него со вашите доверители за вас за фиксна месечна исплата што ги интегрира нашите услуги.

Дали имате долгови и сакате да ги отплатите? Направете го вашето барање со пакетот CleanData на Lica.

Немате долг и сакате да добиете финансирање со најдобри услови во Швајцарија? Во овој случај, направете го вашето барање онлајн за помалку од 5 минути и добијте дополнително финансирање до 5.000 CHF.- од cashback.

Би сакал да добијам необврзувачка понуда

Lica
5.0
Врз основа на 56 прегледи
напојувано од Google
1TP12 Тавиер Валдес
1TP12 Тавиер Валдес
08:38 28 22 ноември
Би сакал да и се заблагодарам на Мара Гарсија за нејзината брзина и вештини. Благодарение на неа успеав што поскоро да го добијам тоа што го сакав.ПоздравXV
Оберлин Мајкл
Оберлин Мајкл
16:58 01 22 ноември
Таа навистина бев јас, таа е единствената која веруваше во мене, ја сметам за неверојатна
Винсент Морел
Винсент Морел
13:14 24 22 октомври
Мара Гарсија ја препорачувам за кредитите
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!