Златните правила за добро управување со вашите финансии

управувајте добро со вашите финансии

Помеѓу фиксни трошоци, непредвидени настани и купувања „да се забавуваш“ или „да се задоволиш“, не е секогаш лесно добро да управуваш со своите финансии. Без оглед на износот што го добивате месечно, знајте дека е од суштинско значење да научите како подобро да управувате со вашите пари. Со овие неколку совети, можете да бидете сигурни дека ќе ја вратите долгорочната финансиска независност.

Зошто е од суштинско значење да научите добро да управувате со вашите финансии?

Спротивно на популарното верување, не се само „богатите“ оние што треба да научат да управуваат со своите финансии. Без оглед на вкупниот износ на вашата банкарска сметка, начинот на кој управувате со вашите пари ќе ве заштити од животните тешкотии. Значи, дури и ако соберете малку пари, но имате целосна контрола врз вашето трошење, ќе живеете лесно, ќе ги имате вистинските вештини за да ги постигнете своите цели и нема да наидете на никакви финансиски тешкотии. Напротив, дури и ако заработите многу пари, но немате целосна контрола врз вашите трошоци и парични приливи, брзо ќе бидете во минус. С Everything е во управувањето, а не во сумата.

Клучевите за добро управување со вашите финансии

Време е да ја вратите целосната контрола врз вашите финансии! Еве неколку совети што ќе ви помогнат подобро да управувате со вашите пари и да ги оптимизирате вашите трошоци поефикасно:

Приливи на пари> Одливи на пари

Ова е едно од златните правила што ќе ви овозможи подобро да управувате со вашите финансии: секогаш бидете сигурни дека вашите парични приливи се поголеми од вашите парични одливи. Само на овој начин можете да избегнете да ја претворите црвената банкарска сметка. Имајќи го ова предвид, мора да научите да правите разлика помеѓу „средства“ и „обврски“. Средството е трошок што расте со вредност со текот на времето и може да генерира приход. Додека обврската е трошок чија вредност се намалува со текот на времето. Willе го разберете: максимизирајте ги набавките на средства и минимизирајте ги, колку што е можно, набавките на обврски.

Јасно идентификувајте ги фиксните трошоци

Без разлика дали вашата плата е фиксна месечно или не, важно е да имате јасна идеја за вашите месечни фиксни трошоци. Ова е, во повеќето случаи, главната грешка што ја прават вработените и самовработените. Навистина, не можете само да направите „проценка“ на око. Навистина треба да го направите пребројувањето и јасно да го идентификувате фиксниот износ што треба да го платите секој месец. Ако фиксните трошоци се повеќе од 70 % од вкупните трошоци, треба да направите некои промени за да се вратите во добра рамнотежа. Поставете си го ова прашање: дали овој начин на живот навистина одговара на мојот приход? Ако не, брзо поправете ја оваа ситуација пред да ве осакати на долг рок. Еве ги чекорите што треба да ги поминете за да направите точна проценка на буџетот:

 • Земете 1 хартија и 1 пенкало
 • Наведете ги во еден дел сите записи за пари
 • Наведете во друг дел сите трошоци
 • Добро разликувајте фиксни и променливи трошоци
 • Наметнете сума што треба да се заштеди секој месец
 • Елиминирајте ги сите непотребни трошоци
 • Одземете помеѓу приливите и одливите на готовина

Бидете внимателни, секогаш мора да ги држите нозете на земја. Буџетот не само што треба да биде што е можно попрецизен, туку и што е можно пореален.

Месечно вашите трошоци

Дали примате месечна плата? Па, зошто да не ги инсталирате вашите трошоци месечно колку што е можно повеќе? Понекогаш е примамливо да се одложат роковите за подобро да се справат со повремените финансиски тешкотии. А сепак, токму на овој начин ќе изгубите око за вашите трошоци. Месечното плаќање на сите фиксни трошоци ќе ви овозможи да имате прецизна контрола врз вашите трошоци, па дури и ќе ви овозможи подобро да ги постигнете вашите цели. Исто така, ве спасува од стрес откако роковите брзо се приближуваат. Ако можете, испуштете ги сите трошоци на почетокот или крајот на месецот.

Зачувај!

Лика кредит

Што е заштеда? Ова е сума зачувана во безбедни штедни сметки. Ние не секогаш обрнуваме внимание на тоа, а сепак, заштедите се основната алатка (ако не и најважната) за подобро финансиско управување. За што ќе се искористи овој дел од парите што нема веднаш да се потрошат? Постојат различни видови на заштеди:

 1. Заштеда на претпазливост: што ќе ви овозможи да се соочите со каприците на животот
 2. Ограничени заштеди на резервации: за немесечни трошоци
 3. Заштеди на проектот: износ што ќе ви овозможи да ги финансирате вашите проекти
 4. Резерви: сума што треба да се допре само ако е навистина неопходна

Износот што треба да се заштеди зависи целосно од секој случај. Од друга страна, се препорачува да заштедите помеѓу 10 и 15 % од вашиот приход. Ако можете, можете дури и повеќе.

Користете алатки за управување со буџетот

Затоа, неопходно е постојано да се внимава на вашиот буџет. За жал, не секогаш имате време да посветите на следење на вашиот буџет. Добрата вест е што ќе најдете алатки што ќе направат се за вас. Всушност, можете да користите специјализирани алатки и апликации. Благодарение на овие алатки за управување со буџетот, можете: да ги категоризирате вашите трошоци, да добиете предупредување за секој влез и излез на пари, да ги пресметате вашите трошоци поефикасно, да ги следите буџетските случувања преку графичка слика, да имате преглед во реално време на парите што ви остануваат , појасно идентификувајте ги вашите фиксни и променливи трошоци, итн.

Апликацијата FastBudget

Бидејќи можете да ги инсталирате апликациите на вашиот паметен телефон, можете да бидете сигурни дека секогаш внимавате на вашиот буџет. Каде и да сте и во секое време, можете да ги обележите вашите пари таму. Многу ефикасен начин за подобро управување со вашите финансии. На Lica, откриваме дека апликацијата FastBudget е идеален за лесно управување со вашиот буџет!

Како заклучок, управувајте добро со вашите финансии ...

Пред да направите вашиот кредит со Lica, побарајте совет од нашите оператори за да се осигурате дека имате солиден буџет. Во Lica ние се залагаме за одговорен кредит додека ви даваме корист од необврзувачка понуда со многу поволни услови. Дополнително, можете да добиете cashback до 5.000 CHF.- со вашето финансирање. Како резултат на тоа, ви се гарантира неутрален совет и најдобри услови во Швајцарија. Аплицирајте дискретно за ново финансирање или за откуп на постоечкото финансирањеНа Така ќе заштедите пари и ќе имате корист од одлични услови!

Lica
5.0
Врз основа на 56 прегледи
напојувано од Google
Оберлин Мајкл
Оберлин Мајкл
16:58 01 22 ноември
Таа навистина бев јас, таа е единствената која веруваше во мене, ја сметам за неверојатна
Винсент Морел
Винсент Морел
13:14 24 22 октомври
Мара Гарсија ја препорачувам за кредитите
Јафикс Ли
Јафикс Ли
11:09 21 октомври 22
Многу одговора и достапна
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација