Како да напишете IOU во Швајцарија?

напишете IOU

Дали сакате да му помогнете на саканата личност со позајмување пари? Дознајте за сите ризици што може да ги носи овој избор, како и мерките што треба да ги преземете за да се заштитите. Објаснуваме како да напишете IOU.

Што е приватен заем?

Зборуваме за приватен заем кога физичко лице позајмува сума пари од друго лице. Но и на компанија. Навистина, не е невообичаено поединецот да позајмува пари на друго лице во случај на потреба. Добијте кредит кога имате тужба на пример не е секогаш можно во зависност од ситуацијата.

Овој случај, кој е чест, е одличен начин за заобиколување на традиционалното банкарско финансирање. Навистина, позајмувањето пари помеѓу поединци често генерира помал интерес. Покрај тоа, можно е да се поедностави постапката за надомест. Исто така, треба да се напомене дека некои компании претпочитаат да позајмуваат пари од поединец. Навистина, бидејќи компаниите не секогаш ги исполнуваат условите потребни за да можат земи заем од банка.

Зошто да се заштитите кога давате приватен заем?

Во повеќето случаи, приватен заем, договорот помеѓу должникот и доверителот се врши усно. Ова е чест случај бидејќи приватниот заем обично се дава помеѓу роднини. Но, исто така и меѓу сопружниците или меѓу луѓето од истото семејство. Индивидуалните заемодаватели имаат тенденција да ги занемарат мерките на претпазливост за овој вид договор. Сепак, заемот е сеуште заем и секогаш претставува ризик од неисполнување обврски.

Не губете пари!

Навистина, со позајмување пари, дури и на роднина, не сте имуни на задоцнетите плаќања. Овие одложувања може да се пролонгираат и да се повторуваат. Во најлош случај, вашиот доверител може едноставно да го отфрли својот долг. Тој, исто така, може да се преправа дека е подарок од вас, а вие засекогаш ќе ги изгубите парите. Во ваков случај, доколку одлучите да поднесете жалба, ќе бидете ангажирани во скапа и долга правна постапка, поради недостаток на материјални докази.

За да избегнете ваков проблем, треба да напишете договор наречен "IOU". Ова е документот што ќе го оправда заемот. Ако второто е направено помеѓу сопружници без ова дело, заемот ќе се смета за донација во случај на развод или смрт на закуподавачот.

Затоа, пишувањето потврда за долгот ќе ви овозможи да го спроведете вашето право на надоместок во случај на проблем. Овој документ, исто така, ќе ја олесни секоја правна постапка доколку заемопримачот одлучи повеќе да не ви надоместува. Исто така, имајте предвид дека IOU може да ви овозможи да добиете кредит со долгови. Повеќе објаснувања ќе најдете во следната статија « Како да се добие кредит со тужби во Швајцарија?“.

Што вели законот за приватно кредитирање?

Постојат два члена на закон во врска со признавањето на долгот. Дел 82 ЗП посебно се однесува на Федералниот закон за наплата на долгови и стечај. Со овој член е пропишано дека ако должникот го тужи својот доверител на суд и дека гонењето се заснова на писмо за потврда на автентичен долг (затоа е забележано со дело на автентичност или под приватен потпис), доверителот може да побара привремена ослободување на опозицијата.

Швајцарски кодекс на обврски што се однесува на потрошувачкото кредитирање (на страница 220, поглавје II, членови од 312 до 318).

Што не претставува признавање на долгот?

Во случај некој роднина да позајми пари од вас за да купи стока за широка потрошувачка, на пример мебел или автомобил, законот не би ја сметал едноставната фактура што ја поседувате како потврда за долг (затоа доказ дека парите се од вас). Исто така, треба да се забележи дека пред судот на правдата, е-пошта или СМС разменети од доверителот и должникот не може да претставуваат доказ за заемот.

Како правилно да напишете IOU?

За правилно да напишете IOU, мора да земете предвид дека овој вид договор помеѓу заемодавателот и заемопримачот мора секогаш да биде во писмена форма. Како заемодавател, мора да се осигурате дека обврската на заемопримачот да плати не подлежи на никакви услови или на можни резервации.

Задолжителни точки при изготвување на IOU

Во извидување, мора да можеме да прочитаме:

  • Имињата и презимињата на двете страни. Особено должникот и доверителот;
  • Износот на пари што го сочинува заемот. Ова мора да биде напишано со бројки, потоа со букви;
  • Рокот на достасување на заемот и сите договорени месечни отплати;
  • Рачно напишан и јасно читлив потпис на двете страни

При изготвување, проверете дали сите суми (збир на заемот, збир на секоја исплата до доспевање, сума на камата доколку има) се јасни, така што судијата не се впушта во каква било опасна пресметка во случај на спор. Во спротивно, вашето можно барање за ослободување може да биде одбиено ако вашето признавање не ги содржи вообичаено клучните елементи. Имајте на ум дека ќе можете да гоните само ако истече рокот на достасување на заемот или доспеаната отплата.

За овој договор да биде легален, двете страни мора да бидат полнолетни и во целосна сопственост на своите способности. Така, ниту една страна не смее да има физички или ментални проблеми.

Ако доверителот е правно лице, мора да проверите со трговскиот регистар дали потписникот навистина ја претставува компанијата официјално.

Кој е периодот на ограничување за овој договор?

Општо земено, законскиот рок за ограничување е 10 години. Меѓутоа, ако приватниот заем е помеѓу брачните другари, рокот е одреден во периодот кога двете страни се венчаат. Затоа бројачот почнува да работи само по можен развод.

Во заклучок…

Ако се сомневате во изготвувањето на вашата IOU, прашајте го вашиот партнер Lica и еден од нашите специјалисти ќе ви помогне. Ние исто така можеме да ви испратиме стандарден документ за да заштедите време. Ако некој што го знаете сака да позајми сума, кажете му за Lica и нашите услови, кои се најинтересни на пазарот до сега! За секое барање за финансирање, кликнете на следната врска: Направете го моето барање со Lica.

Lica
5.0
Врз основа на 40 прегледи
напојувано од Google
Фереира Алберто
Фереира Алберто
08:16 09 22 септември
Голема благодарност до Lica и особено до Франсоа Гас. Вашите напори не остануваат незабележани. Ви благодариме за вашата помош и поддршка. Вие сте навистина предност за вашиот тим и за целата организација. Вашата работна етика и вашата вклученост се достојни за восхит, ние сме среќни што имаме некој исто толку посветен како вас на бродот!
Сесилија де Јонг
Сесилија де Јонг
08:57 15 22 јули
Личноста на мојот одговор е многу професионална, ефикасна, доверлива, вредна, ги ажурира моите барања во секое време, многу сум му благодарен на Омар Гургел, кој секогаш добро се грижи за моето досие, Браво е величествено и одлично! Навивајте! Работодавецот треба да се гордее со него, да му аплаудира и да го унапредува ве молам 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Thelight33 World
Thelight33 World
15:14 13 22 јули
Бев многу задоволен од услугите на господинот Омар Гургел, силно го препорачувам! 👍
Погледнете ги сите прегледи
js_loader

Продолжувајќи да ја користите оваа веб-страница, се согласувате дека може да се користат колачиња или други слични технологии. Повеќе информации тука.

Испратете ни ја вашата апликација:

вашата еволуција е во ваши раце!

Изберете го вашиот јазик и поставете ги вашите прашања!

Изберете заем што одговара на вашите потреби!

Највисока стапка на прием во Швајцарија
Вашето барање за помалку од 2 минути
Најдобри услови на пазарот
Одговор за помалку од 24 часа
Без административни такси
✓ Највисока стапка на прифаќање во Швајцарија
✓ Вашето барање за помалку од 2 минути
✓ Најдобри пазарни услови
✓ Одговор за помалку од 24 часа
✓ Без такси за апликација