Si të shkruani një IOU në Zvicër?

shkruani një IOU

A doni të ndihmoni një të dashur duke i dhënë hua para? Zbuloni të gjitha rreziqet që mund të sjellë kjo zgjedhje, si dhe masat që duhet të merrni për të mbrojtur veten. Ne shpjegojmë se si të shkruani një IOU.

Çfarë është një hua private?

Ne flasim për një hua private kur një individ merr hua një shumë parash nga një individ tjetër. Por edhe për një kompani. Në të vërtetë, nuk është e pazakontë që një individ t’i japë hua para një individi tjetër në rast nevoje. Kjo shumë parash mund të përdoret për të blerë një numër të madh të gjërave, pavarësisht nga natyra e saj, qoftë mobilje apo prona të paluajtshme.

Ky lloj rasti, i cili është i shpeshtë, është një mënyrë e shkëlqyer për të anashkaluar financimin tradicional të bankave. Në të vërtetë, huadhënia e parave midis individëve shpesh gjeneron më pak interes. Përveç kësaj, është e mundur të thjeshtohet procedura e rimbursimit. Duhet gjithashtu të theksohet se disa kompani preferojnë të marrin hua para nga një individ. Në të vërtetë, sepse kompanitë jo gjithmonë plotësojnë kushtet e kërkuara për të qenë në gjendje merrni një hua bankare.

Pse të mbroheni nga një hua private?

Në shumicën e rasteve, një hua private, marrëveshja midis debitorit dhe kreditorit bëhet me gojë. Ky është një rast i shpeshtë pasi që një hua private në përgjithësi jepet midis të afërmve. Por edhe midis bashkëshortëve ose midis njerëzve të së njëjtës familje. Huadhënësit individualë kanë tendencë të neglizhojnë masat paraprake për këtë lloj marrëveshjeje. Megjithatë, një hua është ende një hua dhe gjithmonë paraqet një rrezik dështimi.

Në të vërtetë, duke i dhënë hua para, edhe një të dashur, nuk jeni imun ndaj pagesave të vonuara. Këto vonesa mund të zgjaten dhe përsëriten. Në rastin më të keq, kreditori juaj thjesht mund të mohojë borxhin e tij, ose të pretendojë se ishte një dhuratë nga ju, dhe ju do të humbni paratë tuaja për mirë. Në këtë rast, nëse vendosni të paraqisni një ankesë, do të përfshiheni në procedura të shtrenjta dhe të gjata ligjore, për mungesë të provave të prekshme.

Për të shmangur këtë lloj problemi, duhet të shkruani një kontratë të quajtur "IOU". Ky është dokumenti që do të justifikojë huanë. Nëse kjo e fundit bëhet midis bashkëshortëve pa këtë vepër, hua do të konsiderohet si një dhurim në rast të divorcit ose vdekjes së qiradhënësit.

Shkrimi i një IOU do t'ju lejojë të zbatoni të drejtën tuaj për shlyerje në rast të një problemi. Ky dokument gjithashtu do t'ju lehtësojë çdo procedurë ligjore nëse huamarrësi vendos të mos ju rimbursojë.

Çfarë thotë ligji për huadhënien private?

Ekzistojnë dy nene të ligjit në lidhje me njohjen e borxhit. Neni 82 LP i referohet posaçërisht Aktit të Mbledhjes së Borxhit Federal dhe Falimentimit. Ky nen përcakton që nëse një debitor padit kreditorin e tij në gjykatë dhe se ndjekja penale bazohet në një letër të njohjes së borxhit autentik (prandaj është shënuar me akt autenticiteti ose nën nënshkrim privat), kreditori mund të kërkojë lirimin e opozitës.

Kodi Zviceran i Detyrimeve në lidhje me Huadhënien e Konsumatorit (në faqen 220, Kapitulli II, Nenet 312 deri 318).

Çfarë nuk përbën një njohje të borxhit?

Në rast se një i dashur merr hua nga ju për të blerë një të mirë konsumatore, për shembull mobilje ose makinë, ligji nuk do ta konsideronte një faturë të thjeshtë në posedimin tuaj si një njohje të borxhit (prandaj dëshmi se paratë erdhën nga ju) Me Përveç kësaj, duhet të theksohet gjithashtu se para gjykatës së drejtësisë, një email ose një SMS e shkëmbyer nga kreditori dhe debitori nuk mund të përbëjë dëshmi të huasë.

Si të shkruani siç duhet një IOU?

Për të shkruar siç duhet një IOU, duhet të keni parasysh që kjo lloj marrëveshjeje midis huadhënësit dhe huamarrësit duhet të jetë gjithmonë me shkrim. Si huadhënës, duhet të siguroheni që angazhimi i huamarrësit për të paguar nuk i nënshtrohet asnjë kushti ose rezervimeve të mundshme.

Pikat e detyrueshme kur hartoni një IOU

Në një zbulim, ne duhet të jemi në gjendje të lexojmë:

 • Mbiemrin dhe emrin e dy palëve, veçanërisht debitorit dhe kreditorit;
 • Shuma e parave që përbën huanë, kjo duhet regjistruar me shifra, pastaj me shkronja;
 • Pjekuria e huasë;
 • Nënshkrim i shkruar me dorë dhe i lexueshëm i të dyja palëve
 • Kur hartoni, sigurohuni që të gjitha shumat (shuma e huasë, shuma e secilës pagesë deri në maturim, shuma e interesit nëse ka) të jenë të qarta në mënyrë që gjyqtari të mos përfshihet në ndonjë llogaritje të rrezikshme në rast mosmarrëveshjeje. Përndryshe, kërkesa juaj e mundshme për lëshim mund të refuzohet nëse njohja juaj nuk përmban qartë elementet kryesore të zakonshme. Vini re se ju do të jeni në gjendje të ndiqni penalisht vetëm nëse ka kaluar data e caktuar e huasë ose shlyerja e duhur.

  Që kjo kontratë të jetë e ligjshme, të dyja palët duhet të jenë në moshë madhore dhe në zotërim të plotë të aftësive të tyre. Kështu, asnjëra palë nuk duhet të ketë probleme fizike ose mendore.

  Nëse kreditori është person juridik, duhet të kontrolloni me regjistrin tregtar që nënshkruesi vërtet përfaqëson kompaninë zyrtarisht.

  Cila është periudha e kufizimit për këtë kontratë?

  Në përgjithësi, afati i parashkrimit ligjor është 10 vjet. Sidoqoftë, nëse kredia private është midis bashkëshortëve, afati përcaktohet gjatë periudhës kur të dy palët janë martuar. Prandaj sporteli fillon të funksionojë vetëm pas një divorci të mundshëm.

  Në përfundim…

  Nëse keni ndonjë dyshim në lidhje me hartimin e IOU tuaj, pyesni partnerin tuaj Lica dhe një nga specialistët tanë do t'ju ndihmojë. Ne gjithashtu mund t'ju dërgojmë një dokument standard për t'ju kursyer kohë. Nëse dikush që njihni dëshiron të marrë hua një shumë, tregojini atij për Lica dhe kushtet tona, të cilat janë më interesantet në treg deri më sot! Për çdo kërkesë financimi, klikoni në lidhjen e mëposhtme: Bëni kërkesën time me Lica.

  Duke vazhduar të përdorni këtë faqe në internet, ju pranoni që cookies ose teknologji të tjera të ngjashme mund të përdoren. Më shumë informacion këtu.

  Na dërgoni aplikacionin tuaj:

  Evolucioni juaj është në duart tuaja!

  Zgjidhni gjuhën tuaj dhe bëni pyetjet tuaja!

  Zgjidhni huanë që plotëson nevojat tuaja!

  Shkalla më e lartë e pranimit në Zvicër
  Kërkesa juaj në më pak se 2 minuta
  Kushtet më të mira të tregut
  Një përgjigje në më pak se 24 orë
  Pa tarifa administrimi
  Rate Shkalla më e lartë e pranimit në Zvicër
  Request Kërkesa juaj në më pak se 2 minuta
  Kushtet më të mira të tregut
  ✓ Një përgjigje në më pak se 24 orë
  ✓ Pa tarifa administrimi

  Kredi personale

  3'000.- deri 400'000.-
  Vlerësoni nga 3.9%
  Shko!

  Kredi për pasuri të paluajtshme

  250'000.- deri 3'000'000.-
  Vlerësoni nga 0.75%
  Shko!

  Krediti i biznesit

  50'000.- deri 1'000'000.-
  Vlerësoni nga 2.9%
  Shko!