Rritje efektive e normës maksimale të interesit për kreditë private!

interesi maksimal për kreditë private

Tashmë është efektive rritja e normës maksimale të interesit për kreditë private në Zvicër. Në të vërtetë, sipas njoftimit për shtyp nga administrata federale zvicerane, norma maksimale do të vendoset në 11% nga 1er maj 2023. Ky vendim vjen në kuadër të rritja e përgjithshme e normave të interesit. Objektivi i tij është të mbrojë konsumatorët nga rreziqet që lidhen me borxhin. Në këtë artikull analizojmë arsyet e rritjes së normës maksimale të interesit për kreditë private dhe pasojat e saj për konsumatorët dhe aktorët e tregut.

Përmbajtja

 1. 2 arsyet e rritjes së normës së interesit
 2. Çfarë thotë urdhëresa e ligjit?
 3. Pasojat për konsumatorët
 4. Pasojat për aktorët e tregut
 5. Një trend global?
 6. Këshilla jonë për të përballuar rritjen
 7. Konkluzioni ynë për rritjen e normës së interesit

2 arsyet e rritjes së normës maksimale të interesit për kreditë private

Rritja e normës maksimale të interesit për kredinë konsumatore në Zvicër, e planifikuar për 1 maj 2023, shpjegohet me 2 faktorë të njohur ekonomikë. Këtu janë dy elementët që justifikojnë origjinën e këtij vendimi:

1. Kundër efekteve të inflacionit:

Inflacioni është një faktor përcaktues për normat e interesit. Nëse inflacioni rritet, bankat qendrore priren të rrisin normat e interesit për të kundërshtuar efektin negativ në ekonomi. Në rastin e Zvicrës, a përshpejtim i papritur i inflacionit sugjeron që Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) duhet të vazhdojë të rrisë normat bazë në muajt e ardhshëm.

2. Stabilizimi i situatës financiare të familjeve private:

Autoritetet zvicerane po rrisin normën maksimale të interesit për kreditë konsumatore për të reduktuar rrezikun e mbi-borxhit të familjeve. Duke rritur normat e interesit, bëhet më e shtrenjtë për konsumatorët të marrin hua, gjë që mund t'i inkurajojë ata të reduktojnë borxhin dhe përmirësojnë gjendjen e tyre financiare.

Çfarë thotë Urdhëresa Federale e Aktit të Kredisë Konsumatore?

interesi maksimal për kreditë private

Urdhër mbi Ligjin Federal të Kredive Konsumatore (OLCC) është një instrument ligjor. Ai ofron dispozita dhe sqarime shtesë mbi zbatimin e Aktit Federal të Kredisë Konsumatore (LCC). Për sa i përket normës maksimale të interesit, OLCC nuk e përcakton drejtpërdrejt normën, por përcakton kriteret dhe procedurën për përcaktimin e kësaj norme.

Sipas nenit 14, paragrafi 2, i LCC, Departamenti Federal i Financave (DFF), në konsultim me Bankën Kombëtare të Zvicrës (SNB), është përgjegjëse për përcaktimin e normës maksimale të interesit për kredia konsumatore. OLCC specifikon kushtet e këtij konsultimi dhe kriteret që duhen marrë parasysh për të përcaktuar normën maksimale të interesit. Teknikisht, norma maksimale e interesit për kreditë private merret duke shtuar dy elementët e mëposhtëm:

 • Norma e kompleksit të Saronit për tre muaj (SAR3MC)
 • 10 pikë përqindje shtesë

Shkalla maksimale rrumbullakohet më pas në numrin e plotë më të afërt në përputhje me rregullat e biznesit.

Me shifra reale çfarë jep...

Në kontekstin aktual, norma e Saron është 1,41% (që nga 5 prilli 2023), mjafton që kësaj shifre t'i shtohen 10 pikë përqindjeje (10%) dhe më pas të rrumbullakoset vlera për të marrë normën maksimale. Që prandaj na jep: 1,41% + 10% = 11,41%., e rrumbullakosur në numrin e plotë më të afërt = 11%.

Norma Saron (SAR3MC) e shtuar në 10% dhe më pas e rrumbullakosur në numrin e plotë më të afërt, jep normën maksimale të interesit për kreditë private në Zvicër.

Burimi: Urdhëresa Federale e Aktit të Kredisë Konsumatore (OLCC)

Sipas trendit rritës të Saronit, mund të pritet që norma maksimale e interesit për kreditë private në Zvicër të rritet më tej në muajt në vijim.

Pasojat për konsumatorët

interesi maksimal për kreditë private

Rritja e normës maksimale të interesit për kreditë private në Zvicër duhet të ketë disa pasoja për konsumatorët. Së pari, huamarrësit mund të jenë më të vëmendshëm ndaj borxhit të tyre dhe aftësisë së tyre për të shlyer. Kjo mund t'i inkurajojë ata të marrin hua me më shumë përgjegjësi dhe për këtë arsye të shmangin situatat e mbi-borxhit. Së dyti, konsumatorët mund të kërkojnë zgjidhje financimi sa më tërheqëse.

Kur rritet norma maksimale e interesit për kreditë private, historia na tregon fenomenin e mëposhtëm për sa i përket konsumit:

 • Klientët janë shumë më të kujdesshëm për kushtet e kredive të tyre private
 • Ata mendojnë dy herë përpara se të marrin një shumë të madhe hua

Prandaj, ky ndryshim në sjellje përmbush në mënyrë të përkryer objektivin e kërkuar nga autoritetet zvicerane. Në të vërtetë, familjet private po i reduktojnë ato borxhin dhe në këtë mënyrë përmirësojnë gjendjen e tyre financiare. Ky fenomen konfirmohet edhe në nivelin e financimit të hipotekave, i cili ndjek të njëjtin mekanizëm kur rriten normat e interesit.

Pasojat për aktorët e tregut

Efektet e rritjes së normës maksimale të interesit për kreditë private mund t'i ndjejnë edhe pjesëmarrësit e tregut të kredisë në Zvicër, si bankat dhe institucionet e kreditit. Disa ekspertë parashikojnë një rënie të kërkesave për Kredia konsumatore për shkak të rritjes së kostove të huamarrjes. Institucionet e kreditit mund të duhet të përshtatin ofertën e tyre. Ata me siguri do të duhet të ofrojnë zgjidhje më inovative financimi dhe konkurrues për të përmbushur nevojat e konsumatorëve.

Rritja e normës maksimale të interesit për kreditë private: trend global?

Rritja e normës maksimale të interesit për kreditë private në Zvicër është pjesë e një tendence globale të vërejtur në disa vende. Ky zhvillim reflekton shqetësimet e autoriteteve globale për rreziqet e borxhit të tepërt dhe praktikat abuzive të huadhënësve të caktuar. Rregullatorët kërkojnë të mbrojnë konsumatorët. Ato nxisin rritjen e qëndrueshme ekonomike, duke mbikëqyrur kushtet e kredisë dhe inkurajimin e menaxhimit të përgjegjshëm të borxhit.

Këshilla për përballimin e rritjes së normës maksimale të interesit për kreditë private

interesi maksimal për kreditë private

Për të përballuar këtë rritje të normës maksimale të interesit për kreditë private në Zvicër, këtu janë disa këshilla për konsumatorët:

Krahasoni ofertat e kredisë private

Përpara abonohuni në një kredi private, merrni kohë për të kërkuar shërbimet e një ndërmjetësi. Kjo do t'ju lejojë të gjeni zgjidhjen më të mirë të përshtatur me situatën tuaj financiare dhe nevojat tuaja. Një ndërmjetës privat krediti do të dijë saktësisht se në cilin institucion duhet të dërgojë kërkesën tuaj. Kështu që ju do të maksimizoni shanset tuaja për të marrë kredi private pa u angazhuar gabimet klasike që mund të çojnë në një refuzim.

Vlerësoni saktë kapacitetin tuaj të ripagimit

Përpara se të merrni hua, sigurohuni që të njihni kapacitetin tuaj të ripagimit dhe kostot që lidhen me kredinë. ndjehuni të lirë të kërkoni këshilla nga një profesionist për të vlerësuar gjendjen tuaj financiare. Në Lica ne gjithashtu vendosim sistematikisht një buxhet koherent për secilin prej klientëve tanë përpara se t'i ofrojmë kredi konsumatore.

Jepini përparësi zgjidhjeve të reja inovative

Me kosto më të larta të huamarrjes, duhet të konsideroni opsione të tjera financimi. TONA zgjidhje ekskluzive cashback është një mënyrë shumë interesante për të reduktuar barrën e kredisë tuaj private. Duke bërë tuajën aplikimi për kredi private 100% në internet, ju përfitoni nga një cashback deri në 5000 CHF.-. Parimi është i thjeshtë: Lica ndan komisionin e tij kur një klient bën kërkesën e tij për kredi vetëm dhe kështu kërkon shumë më pak ngarkesë pune. Një zgjidhje më e drejtë dhe financiarisht më tërheqëse për kredinë tuaj private!

Cergiogomes GomesCergiogomes Gomes
10:30 03 24 Prill
Pershendetje pershendetje shikoj zoti Omar eshte ne maje shume punetor i vemendshem shume profesionist pergjegjes me pelqeu te punoja me zotin Omar urime telefononi te kemi nje bashkepuntor te tille.
Haileab BehreHaileab Behre
00:40 02 24 Prill
Patricia DeMichelePatricia DeMichele
09:41 28 mars 24
Z. Manuel Ognissanti na dha këshilla 360 gradë. Shumë kompetent dhe profesional. Meriton më shumë se 5 yje. Falë tij, ne morëm meritën.
Andrea DeianaAndrea Deiana
03:46 28 mars 24
Z. Ognissanti Manuel, me profesionalizmin dhe kompetencën e tij, mundi të më drejtonte dhe këshillonte në mënyrën më të mirë të mundshme. Meriton më shumë se 5 yje!
Agostinho Ferreira alvesAgostinho Ferreira alves
11:26 04 mars 24
Véronique TeroscVéronique Terosc
16:29 27 shkurt 24
Eksperiencë shumë e mirë. Ajo është shumë profesioniste.
Arthur MoreiraArthur Moreira
13:51 21 24 shkurt
Marta FerreiraMarta Ferreira
14:47 20 shkurt 24
Jedidia AndrianarivonyJedidia Andrianarivony
13:49 20 shkurt 24
Është e patëmetë
Anderson ZomerAnderson Zomer
12:08 15 shkurt 24
Vërtet i kënaqur me Omanin! Shumë profesional, i qartë dhe i shpejtë! FALEMINDERIT
Houda KacemHouda Kacem
13:33 09 24 shkurt
Andreas HerzigAndreas Herzig
19:58 05 24 shkurt
Leonora NrecajLeonora Nrecaj
16:52 03 24 shkurt
Unë mund t'ju rekomandoj shumë këshillat e Mirlinda Ahmetit në Lica. Ajo është e besueshme, vepron shpejt dhe gjen zgjidhje, jam shumë i kënaqur me të. ??
Profesionalizëm i jashtëzakonshëm nga znj. Mara Garcia dhe gjithë ekipi i saj. Unë rekomandoj.
Eliane RibeiroEliane Ribeiro
11:33 30 janar 24
Do të doja të ndaja mendimin tim pozitiv për shërbimet e Lica Crédit. Ekipi i tyre profesional ishte efikas në përpunimin e aplikimit tim për kredi, me norma interesi konkurruese dhe kushte fleksibël të shlyerjes. Unë rekomandoj shumë shërbimet tuaja.
Giuseppe Di CarmineGiuseppe Di Carmine
13:39 26 janar 24
Manueli është një person i sjellshëm dhe shumë kompetent. Dikush qe di te beje punen e tij dhe qe nuk heq dore.E rekomandoj shume.
Matteo D'ArpinoMatteo D'Arpino
19:57 18 janar 24
Rosario D'alessandroRosario D'alessandro
10:38 18 janar 24
Manueli është një djalë i mirë
zyrtarevitordiaszyrtarevitordias
14:23 11 janar 24
Gjithmonë përpiquni derisa të gjejmë një zgjidhje për klientin
Marta CabralMarta Cabral
15:57 09 24 janar
Filipa DiasFilipa Dias
14:05 05 24 janar
Dovile TDovile T
13:22 03 24 janar
Faleminderit Manuel për ndihmën profesionale, reagimet e shpejta dhe efikase!
Lurdes CunhaLurdes Cunha
13:26 07 23 dhjetor
Dëshiroj të falënderoj zotin Omar Gourgel, sepse ai ishte shumë profesionist, këshilltar i shkëlqyer dhe efikas në punën e tij. Burri im (Z. Artur Da Silva Cunha) dhe unë jemi jashtëzakonisht të kënaqur dhe rekomandojmë shërbimet tuaja.
Zejneb RkainZejneb Rkain
13:34 29 nëntor 23
Nilsa TeixeiraNilsa Teixeira
17:02 16 23 nëntor
Konsulentja Mara Garcia përveçse miqësore është një profesioniste e mirë.Ajo është shumë e mirë në atë që bën...
Pedro RamiaoPedro Ramiao
16:45 16 23 nëntor
Ana BelloAna Bello
11:16 16 23 nëntor
Z. Omar ishte shumë profesionist dhe shumë i vëmendshëm ndaj nevojës sime për të marrë ceedito
Alberto FloresAlberto Flores
15:48 07 23 nëntor
Pershendetje zoterinj nga LicaO sigurisht qe jam i kenaqur me vemendjen tuaj sidomos te z.
Fadil KamishiFadil Kamishi
20:44 03 23 nëntor
Pershendetje zoti Manuel ju jeni n1 urime jam shume i kenaqur me punen qe beni per ne faleminderit shume.
Václav PalarčíkVáclav Palarčík
18:59 03 23 nëntor
Shume faleminderit zonja Mirlinda Ahmeti me ka ndihmuar shume dhe gjithmone me eshte pergjigjur menjehere pyetjeve, eshte femra e duhur faleminderit.
Email-i imEmail-i im
15:58 02 23 nëntor
Përvoja ime me zonjushën Mirlinda Ahmetin nga Lica ishte shumë e dobishme, ajo më përfaqësoi shumë mirë me huadhënësin dhe në fund e mora ndihmën financiare pa problem.
Renata HlaváčkováRenata Hlaváčková
14:21 02 23 nëntor
Jam shumë e kënaqur dhe zonja Ahmeti është shumë profesionale. Faleminderit shumë Renata
Bekim ShalaBekim Shala
11:46 02 23 nëntor
Konsulentja Mirlinda kuptoi menjëherë nevojat e mia si klient dhe punoi shumë për të arritur një rezultat pozitiv ndaj kërkesave të mia. I sjellshëm, efikas, i saktë, profesionalisht kompetent dhe shumë empatik personalisht. Unë rekomandoj shumë Mirlinda Ahmetin
Václav PalarčíkVáclav Palarčík
10:02 27 tetor 23
Helder FilipeHelder Filipe
11:52 25 23 tetor
joao pintojoao pinto
10:08 23 tetor 23
Jules UddinJules Uddin
10:16 16 23 tetor
BlumeoBlumeo
05:13 13 23 tetor
Marcelo FerreiraMarcelo Ferreira
11:34 12 23 tetor
Një profesioniste e shkëlqyer Mara Garcia
Salvatore Lo GiudiceSalvatore Lo Giudice
11:20 12 23 tetor
Manuel N^1 ishte shumë preciz, një profesionist i vërtetë.
Angela CoelhoAngela Coelho
09:39 09 23 tetor
Kristian FarinaKristian Farina
09:20 09 23 tetor
Kjo ishte një kënaqësi! Partner biznesi shumë i këndshëm!
juan alkaldejuan alkalde
06:36 04 23 tetor
jep gjithmonë zgjidhje
Luis GarciaLuis Garcia
16:50 03 23 tetor
Paolo ShefiPaolo Shefi
17:17 28 shtator 23
Kimberly BallamanKimberly Ballaman
16:18 26 shtator 23
Ai ishte në gjendje t'u përgjigjej të gjitha pyetjeve tona dhe të na ndihmonte me kërkesën tonë.
Nadia DeBarrosNadia DeBarros
13:13 21 shtator 23
Renaldo GjoziRenaldo Gjozi
09:18 20 shtator 23
Joaquim AzevedoJoaquim Azevedo
17:15 15 23 shtator
Antonio SimoneAntonio Simone
11:31 15 23 shtator
Falë zotit Manuel një person shumë kompetent në punën e tij faleminderit shumë
Roberto LabanoRoberto Labano
13:24 14 23 shtator
Adilson Paulo Amado JacintoAdilson Paulo Amado Jacinto
07:01 14 23 shtator
Je voudrais dire que Mara Garcia a été excellente pour résoudre ma demande. Du début jusqu'à la fin. Je recommande à 100%. Merci Mara 🙂
Ricardo RibeiroRicardo Ribeiro
06:49 14 23 shtator
Mara Garcia u kujdes për porosinë time. Super miqësor, i vëmendshëm dhe gjithmonë i gatshëm për të ndihmuar. Në këtë degë nga më të mirat që kam gjetur.
Adilson Paulo Amado JacintoAdilson Paulo Amado Jacinto
07:27 12 shtator 23
Cosimo TassoneCosimo Tassone
14:44 31 23 gusht
Konsulenti Manuel Ognissanti është një djalë shumë i mirë në punën e tij dhe i disponueshëm, falë njohurive të tij kam arritur të marr kreditin. ua rekomandoj te gjitheve..?? FALEMINDERIT MANUAL..
Ricardo Da SilvaRicardo Da Silva
08:25 31 23 gusht
Shpejt, pa problem.
Ricardo RibeiroRicardo Ribeiro
08:19 31 23 gusht
Francesco CrisafulliFrancesco Crisafulli
11:59 30 23 gusht
e disponueshme dhe praktike! çfarë ju nevojitet në këto situata.informuar
PikachuPikachu
12:48 19 23 gusht
Reklamim i rremë. Pamundësia për të marrë një kredi. Konsulenti që nuk më ofron asnjë zgjidhje, përveçse të ia dalim vetë... Unë e këshilloj fort kundër dhe kjo është turp.
Melitta CostantinoMelitta Costantino
11:06 08 23 qershor
Efikasitet i patëmetë. Nga A në ZFast, i qartë, efikas dhe serioz
Dave MartinsDave Martins
15:51 03 e martë 23
Zonja Garcia, me të cilën kam pasur kontakt nga fillimi në fund, ishte e shkëlqyer, e vëmendshme dhe shumë profesionale, duhet theksuar sepse në këtë fushë është shumë e rrallë. E mora kredinë time të majme shpejt prej tyre. Unë vetëm mund të rekomandoj
Rachel PittetRachel Pittet
12:33 02 e martë 23
Shumë i kënaqur, është gjetur një zgjidhje e mirë. Faleminderit shumë për punën tuaj
Rui P.SantosRui P.Santos
14:08 31 janar 23
Shërbim i shkëlqyer, mbështetje shumë e mirë ndaj klientit gjatë gjithë rrugës. Një kënaqësi e vërtetë që i gjeta. Mara bëri gjithçka për të më ndihmuar të gjeja një zgjidhje. Faleminderit
Danny FernandoDanny Fernando
14:37 25 janar 23
Kompani qe jep vertet nga vetja per keta kliente dhe qe me te vertete perpiqet te gjeje zgjidhje Sherbim miqësor, mbeshtetje ne te gjitha fazat. Pro të vërtetë. Unë rekomandoj shumë. Shumë faleminderit zonjës Garcia për profesionalizmin dhe efikasitetin e saj.
Flaco VerdeFlaco Verde
17:15 19 23 janar
Shumë faleminderit Mara për ndihmën dhe efikasitetin e saj.
Eugenie KuassiEugenie Kuassi
16:27 18 nëntor 22
Po jam shume i kenaqur me Manuelin, njerezisht i disponueshem, shpjegon qarte me profesionalizem, shume i sjellshem ne telefon, rekomandoj Lica ++++++ dhe shume faleminderit Manuelit!
Oberlin MichaelOberlin Michael
16:58 01 22 nëntor
Ajo me të vërtetë isha unë, është e vetmja që besoi në mua, më duket e pabesueshme
vincent Morelvincent Morel
13:14 24 tetor 22
Mara Garcia Unë e rekomandoj atë për kreditet
jaffyx leejaffyx lee
11:09 21 tetor 22
Shumë e përgjegjshme dhe e disponueshme
Ferreira AlbertoFerreira Alberto
08:16 09 22 shtator
Shumë faleminderit Lica dhe veçanërisht François Guss. Përpjekjet tuaja nuk kalojnë pa u vënë re. Faleminderit për ndihmën dhe mbështetjen tuaj. Ju jeni me të vërtetë një pasuri për ekipin tuaj dhe për të gjithë organizatën. Etika juaj e punës dhe përfshirja juaj janë të admirueshme, ne jemi me fat që kemi dikë po aq të përkushtuar sa ju në bord!
js_loader

Konkluzioni ynë për rritjen e normës maksimale të interesit për kreditë private

Rritja e normës maksimale të interesit për kreditë private në Zvicër synon mbrojtjen e konsumatorëve. Prandaj inkurajon menaxhimin e përgjegjshëm të kredisë. Pasojat e këtij vendimi për konsumatorët dhe aktorët e tregut mbeten për t'u vëzhguar. Kjo masë ka të ngjarë të inkurajojë huamarrësit të adoptojnë sjellje kreditore më të kujdesshme dhe të përgjegjshme.

Si përfundim, prandaj është thelbësore që huamarrësit të ndërgjegjësohen për këtë realitet të ri duke kërkuar shërbime më profesionale përpara se të përfundojnë kredi private.

A keni pyetje përpara se të aplikoni për kredi private? Këshilltarët tanë janë aty për t'iu përgjigjur pyetjeve tuaja 7 ditë në javë drejtpërdrejt WhatsApp. Na kërkoni më shumë informacion dhe ne do të jemi të lumtur t'ju përgjigjemi!

Duke vazhduar të përdorni këtë faqe interneti, ju pranoni përdorimin e cookies dhe teknologjive të tjera të ngjashme. Më shumë informacion këtu.

Lica
4.9
Based on 173 reviews
mundësuar nga Google
Cergiogomes Gomes
Cergiogomes Gomes
10:30 03 24 Prill
Pershendetje pershendetje shikoj zoti Omar eshte ne maje shume punetor i vemendshem shume profesionist pergjegjes me pelqeu te punoja me zotin Omar urime telefononi te kemi nje bashkepuntor te tille.
Haileab Behre
Haileab Behre
00:40 02 24 Prill
Patricia DeMichele
Patricia DeMichele
09:41 28 mars 24
Z. Manuel Ognissanti na dha këshilla 360 gradë. Shumë kompetent dhe profesional. Meriton më shumë se 5 yje. Falë tij, ne morëm meritën.
See All Reviews
js_loader

Na dërgoni aplikacionin tuaj:

Zgjidhni gjuhën tuaj dhe bëni pyetjet tuaja!